időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

A kormány megvédi a magyarokat a magas energiaárakkal szemben

Máté Patrik
2022.11.02. 13:04 2022.11.22. 18:14
A kormány megvédi a magyarokat a magas energiaárakkal szemben

– Mi békét akarunk, minden más forgatókönyv további emberáldozatokat követel – fogalmazott a ukrajnai háborúról Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában. Mint mondta, Magyarország minden támogatást megad a háború elől menekülők számára. Kiemelte, hogy egy friss kutatás szerint a magyarok 92 százaléka a kezdetektől a béke pártján áll, és most ez az álláspont erősödik Németországban, valamint Franciaországban is.

– Arra számítunk, hogy ez a hang erősödni fog a többi európai országban is – hangsúlyozta. Úgy folytatta, hogy Brüsszel azt ígérte, a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot és véget vetnek a háborúnak, ám ehhez képest a szankciók bevezetése óta az infláció az egész kontinensen vágtat, az európai emberek pedig szegényebbek lettek.

– A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaárak emelkedésétől 

– húzta alá Zsigó Róbert. Hozzátette: itthon a töredékét fizetik a rezsinek más európai országok lakóihoz képest.

– A szankciók következtében Európa szegényebb, Oroszország pedig gazdagabb lett – jelentette ki a képviselő. Elmondása szerint a szankciós fegyver visszafelé sült el, Európa lábon lőtte magát, Brüszel viszont nem ezt ígérte, amikor a szankciókat bevezette. Továbbá kiemelte, hogy nemcsak az energia ára, hanem annak a mennyisége is probléma, mivel kevesebb gáz érkezik az unió területére, mint amekkora az éves fogyasztás. 

– Ám Magyarország olyan hosszú távú szerződéseket kötött, amik garantálják, hogy hazánk gázellátása rendben legyen 

– részletezte. Emlékeztetett, hogy a baloldal rászabadította volna a piaci energiaárakat a magyar emberekre, és bevezették volna a szankciókat.

Válaszában Dömötör Csaba jelezte: a gázársapka azt eredményezné, hogy Oroszország elzárná a gázcsapokat, ezzel pedig magasabbak lennének az árak, és ellátási zavarok lépnének fel.

– Amit erőltetnek, az egy gázembargó, csak ársapkás halloweeni jelmezben érkezik 

– szögezte le. A közös európai gázbeszerzés ötletéről szólva pedig emlékeztetett, hogy korábban a közös vakcinabeszerzés azt eredményezte, hogy az európai lakosok többet fizettek az oltóanyagért, mint más országok állampolgárai. A szolidaritási eljárásról szólva kiemelte: a gázkészletekkel jobban gazdálkodó országoktól elvennének bizonyos mennyiséget, és azt odaadnák más országoknak.

Borítókép: Zsigó Róbert (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.