A hamis sikerjelentések után eljött Brüsszel beismerése + videó

Jövőre jelentős, harmincmilliárd köbméteres gázhiány és továbbra is magas árkörnyezet várható Európában – ismerte be a minap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Bebizonyosodni látszik az, amire a szakértők számtalan alkalommal felhívták Brüsszel figyelmét is: politikai kommunikációval nem lehet fűteni.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 17. 14:55
VON DER LEYEN, Ursula
Prága, 2022. október 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió nem hivatalos prágai csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2022. október 7-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hamis sikerjelentések után Brüsszel kénytelen volt beismerni: Európában gázhiány várható. Az elmúlt hónapokban a vezető európai politikusok azzal próbálták hitelesíteni szankciós politikájukat, hogy újra és újra elmondták: az energiaárak csökkennek, a gáztárolók kellő biztosítékot nyújtanak és nem lesznek ellátási problémák. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke novemberben úgy fogalmazott, hogy az unió teljesen felkészült a télre, Olaf Scholz pedig elmondta: Németország kézben tartja a dolgokat – idézte vissza az elmúlt időszak fejleményeit Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energia-üzletágának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban a kommunikáció 180 fokos fordulatot vett. 

Von der Leyen beismerte, hogy jövőre jelentős, harmincmilliárd köbméteres gázhiány és továbbra is magas árkörnyezet várható Európában. A német hálózatüzemeltetők pedig hétről hétre kongatják a vészharangot. 

Az ellátáskorlátozás elkerüléséhez Németországnak húsz százalékkal kellene mérsékelnie korábbi gázigényét, amitől egyelőre nagyon messze vannak: a múlt héten mindössze hét százalékot sikerült elérniük.

– A brüsszeli fordulat oka, hogy bebizonyosodni látszik az, amire a szakértők számtalan alkalommal felhívták a figyelmet: politikai kommunikációval nem lehet fűteni. Európának túl kicsi a gáztároló kapacitása, így azok magas töltöttsége nem jelent kellő biztosítékot. Az árak nagyrészt a szokatlanul enyhe őszi hőmérséklet miatt korrigáltak, és ahogyan beköszöntött a tél, újra növekedésnek indultak. A gázigényeket pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra drasztikusan csökkenteni, mert a vállalatoknak és a háztartásoknak egyaránt szükségük van energiára – magyarázta a szakértő.

Hortay Olivér szerint ahogyan a probléma, úgy a megoldás is magától értetődő. Európának nem kevesebb, hanem több energiára van szüksége. Egy új kutatás eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy az európai polgárok a szankciók helyett új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését várják a vezetőiktől.

A politikai elit feladata tehát nem az, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy kevesebb energiát használjanak és többet fizessenek érte, hanem hogy biztosítsák az ellátást.

– A politikai elit végre elkezdett a valóságról beszélni, ami biztató, mert ez a probléma felismerésének a jele, így már csak egyetlen lépésre kerültünk a megoldástól. A kommunikációvezérelt szankciós politikát felelős energiapolitikára kell cserélni. Az európaiak többsége ugyanis ezt várja el a megválasztott vezetőiktől – tette hozzá a szakértő.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.