Itt lenne az energiaválság vége? + videó

A média egy része meghirdette az energiaválság végét. A Századvég szakértője a valóságot is elmagyarázta.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 13. 14:05
null
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. Nyomásmérõ órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldrõl a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelõen érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború előtti szintre csökkentek a tőzsdei gázárak, így a média egy része meghirdette az energiaválság végét. De vajon tényleg minden rendeződött, és nyugodtan hátradőlhetünk? – tette fel a kérdést Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágvezetője a válaszokat is megadta. 

Energiaválság alacsony gázárakkal

A gáz egységára az energiaválság kirobbanásáig húsz euró körül mozgott, ma pedig még mindig három és félszer annyit, hetven eurót kell fizetni érte. Ez aligha tekinthető alacsonynak, és továbbra is óriási kihívást jelent Európának.

Európa sikeresen helyettesítette az orosz gázt?

– Az árak a kedvező időjárás, a magas gázárak okozta ipari visszaesés és a tárolók magas töltöttsége miatt csökkentek. Az időjárásra nincs hatásunk, az ipari termelés teljesítménye rossz hír, hiszen válságot jelez, a tárolók pedig nagyrészt orosz gázzal vannak tele. A Nemzetközi Energiaügynökség továbbra is súlyos gázhiányt jelez előre az idei évre, aminek éppen az az oka, hogy Európa nem képes megfelelő mértékben és ütemben helyettesíteni az orosz gázt – ismertette a szakértő.

A magyar tarifák a legolcsóbbak

Magyarországon az átlagfogyasztásig valamennyi család a jelenlegi piaci ár töredékért vásárolhat gázt, az afölötti díjak pedig nagyságrendileg megegyeznek az aktuális árszinttel. A kettő együttesen jóval kedvezőbb, mint amit a tőzsdei árak indokolnak, nem véletlen, hogy az unióban továbbra is a magyar tarifák a legolcsóbbak. A piaci korrekció tehát legfeljebb azokat az állami költségeket enyhítheti, amelyek ennek az eredménynek a fenntartásához szükségesek – hangsúlyozta Hortay Ollivér.

Az üzletágvezető kiemelte: a piaci árak továbbra is magasak, a kilátások pedig aggasztóak. 

Állítson bármit is a szankciópárti média, a kereskedelmi konfliktus továbbra is súlyos terheket okoz Európának, amiknek tompításához fokozott erőfeszítésekre van szükség – tette hozzá.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.