Jó hírt kaptak a vásárlók

Néhány hónapon belül megállhat az élelmiszerek árának emelkedése. A főbb termékpályák esetében már kedvező jelek mutatkoznak, a tej-, a gabona- és a hús­piacon is csökken az alapanyagok ára. A szakemberek szerint a drágulás március–április környékén állhat meg, ami jó alapjául szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

2023. 02. 02. 6:35
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán

Néhány hónapon belül megállhat az élelmiszerek árának emelkedése. A főbb termékpályák esetében már kedvező jelek mutatkoznak, a tej-, a gabona- és a hús­piacon is csökken az alapanyagok ára. A szakemberek szerint a drágulás március–április környékén állhat meg, ami jó alapjául szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

Hamarosan fellélegezhetnek a vásárlók, úgy tűnik, hogy az élelmiszerek árának emelkedése néhány hónap múlva megáll, áresésre a boltokban azonban egyelőre nem kell számítani. A kedvezőbb folyamat hátterében az élelmiszerek alapanyagául szolgáló mezőgazdasági termékek árának csökkenése áll. Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az Ukrajnából az Európai Unióba áramló gabona mennyisége, ami komoly fordulópontot hozott az árakban is.

Az ukrán gabonaexport beindulásával jelentősen csökkentek az árak.                                                                                                                                                                                                            Fotó: Vajda János

 

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a búza termelői ára tavaly októberben érte el a csúcsát, akkor egy tonna étkezési búza 140 ezer forintért cserélt gazdát a hazai piacon. Ezt követően folyamatosan csökkentek az árak, a visszaesés pedig az idén is folytatódott. 

Január harmadik hetében 115 ezer forint közelébe került az étkezési búza tonnánkénti ára, ami az egy évvel korábbi szintet nyolc százalékkal haladja meg. A kukorica esetében is hasonló tendencia rajzolódik ki, a termény január harmadik hetében 106 ezer forintért cserélt gazdát, miközben a termelői árak az év végén még 120 ezer forint közelében voltak.
A gabonapiacon tapasztalható árcsökkenés az állati termékek árára is hatással van. A baromfi kivételével – ahol egyelőre további drágulást látni az év első heteiben – szinte mindenhol leszálló ágba kerültek az árak. 

 

Az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai szerint a hazai vágósertés termelői ára 832 forint volt 2022 decemberében, január második hetében pedig 814 forintot kaptak a vágósertés kilójáért gazdálkodók. A csökkenés a nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árában is megmutatkozik. Az AKI adatai szerint a sertéskaraj, a lapocka, az oldalas is olcsóbb lett néhány százalékkal.

 

Bár az elmúlt egy évben kivétel nélkül minden élelmiszer-kategóriában jelentős drágulás ment végbe, a legnagyobb áremelkedés azonban minden bizonnyal a tojás esetében volt tapasztalható. Biztató jel ugyanakkor, hogy az áremelkedés azonban az év eleje óta a tojáspiacon is megállt, az AKI adatai szerint az év elején néhány százalékkal már csökkent a ketreces tartásból származó tojás csomagolóhelyi értékesítési ára. 

Az élelmiszerárstop kivezetését több szakmai szervezet, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is indokoltnak látja.                                                                                                            Fotó: Csapó Balázs

A tej esetében a hazai piacon egyelőre nem látni ugyan jelentősebb csökkenést, az európai uniós, úgynevezett spot piaci árak már kedvező képet festenek. 

 

Míg az irányadónak mondható olaszországi tejpiacon tavaly októberben még 290 forintos literenkénti áron kereskedtek a nyers tejjel, ez a szint január második felében 200 forint közelébe került. A remény tehát megvan, hogy a visszarendeződés hamarosan a hazai tejpiacon is megjelenik majd.

 

A szakemberek várakozásai szerint március–április környékén állhat meg a drágulás, ami jó alapjául szolgálhat annak, hogy a kormány április végén kivezesse az árstopot. Az elmúlt hetekben több hazai szervezet, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is amellett érvelt, hogy ideje lenne megszüntetni az élelmiszerekre vonatkozó ársapkát. Az intézkedés ugyan elérte a célját, a magyar vásárlók zsebében jelentős összeget hagyott az alapvető élelmiszerek árára vonatkozó korlátozás, az ársapka hatásai azonban már a gyártásban is érezhetők, nem beszélve arról, hogy a kereskedők elkezdték külföldi áruval feltölteni a polcaikat. 

 

Kormányzati forrásból úgy tudjuk, április végéig várhatóan marad az árstop, a kivezetés pontos dátuma azonban egyelőre bizonytalan.

 

Elképzelhető, hogy az üzemanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerpiacon is azonnali intézkedésként rendeli majd el a kabinet az árstop feloldását. Ha ugyanis a tervezett április 30-i időpontig maradna az intézkedés, a vásárlók a hónap utolsó napjaiban minden bizonnyal megrohamoznák a boltokat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.