Nagy Márton elárulta, meddig maradhat az árstop az élelmiszerpiacon

Infláció, élelmiszerárak, energiaköltségek, növekedés – a miniszter a magyar gazdaság pozitív kilátásairól beszélt a Mandinernek adott interjújában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Mandiner, Index2023. 02. 01. 17:00
NAGY Márton
Budapest, 2022. október 14. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborútól és a hozzá kapcsolódó brüsszeli szankcióktól sem választható el az árak gyors emelkedése – mondta a Mandinernek Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter felidézte, hogy az infláció természete akkor változott meg, amikor a háború kirobbanását követő európai energiaválság erős kínálati sokkot okozott. Hozzátette: a jelenlegi áremelkedést globálisan az energiaárak mozgása befolyásolja a leginkább. Hazánkban elsősorban a forintárfolyam, valamint a jövedéki és népegészségügyi adó emelése és a bérnövekedés hatására jelenik meg.

„Talán meglepő lesz, amit mondok, de amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnhet az infláció”

– emelte ki Nagy Márton.

 

Februárban fordulat és drasztikus csökkenés jöhet

Az infláció tetőzéséről a politikus kifejtette, hogy az adatok decemberben 24,5 százalékot mutattak, viszont az üzemanyag­árstop kivezetése hatással lesz még januárra, így ez végül 25 százalék fölött is lehet. A januári emelkedést követően februárban már fordulat és drasztikus csökkenés jöhet. Példaként említette, hogy „jelenleg az európai TTF-gázár 60 euró, az áramár 100 euró körül mozog, a Brent-olaj árfolyama 87 dollár, nem is beszélve az uráli olaj 40 dollár alatti áráról.  Eközben az áruszállítási költségek gyorsan esnek.” A gazdaságfejlesztési miniszter leszögezte, hogy a kínálati sokk enyhülésére, az árukínálat növekedésére számíthatunk, amihez a kereslet is alkalmazkodik majd.

Könnyen alakulhat ki túlkínálat, így az év végére egy számjegyű lehet az infláció. 

– fogalmazott Nagy Márton. A lap kérdésére azt is elárulta, hogy a kormány feladatának tűzte ki, hogy elérje ezt a szintet, amit ma már a piac is reálisnak tart.

A Mandiner arról is érdeklődött, hogy élelmiszer-ársapkák és a boltokban kialakult hiány milyen összefüggésben van egymással. A miniszter leszögezte, hogy a boltok nagy részében szó sincs hiányról és nagyrészt mesterséges hiánygerjesztés folyik.

Hozzátette, hogy

amint áprilisig megvalósul az infláció gyors apadása, akkor minden esély megvan arra, hogy nem lesz már szükség az élelmiszerárstopra.

Nagy Márton hangsúlyozta, az árstopok hatékony eszközök mindaddig, amíg az árak emelkednek, ahogyan jelenleg is.

Ezzel, főként az élelmiszer-ársapkával és a rezsivédelemmel a szankciók hatásainak leginkább kitett csoportokat védjük, azaz a kiskeresetűeket, a nyugdíjasokat és a családokat

– jegyezte meg a miniszter.

Hibás feltételezésnek tartja a politikus, hogy az ársapkák hajtanák az inflációt. Számításaik szerint az üzletek nem tudják úgy áthárítani a kieső részt, hogy az árstopoknak ne legyen inflációleszorító hatásuk.

 

Idén pozitív gazdasági meglepetés vár ránk 

A Mandiner felelevenítette, hogy Orbán Viktor szerint a rendszerváltozás óta a múlt év volt a legnehezebb. Arra a kérdésre, hogy lehet-e rosszabb évünk, Nagy Márton kifejtette, hogy a veszélyek korába léptünk, amelynek hatására a növekedés bizonyosan kisebb lesz a tavalyinál, az átlagos infláció pedig magasabb.

A gazdaság körülményei tehát rosszabbak lehetnek, de ha látjuk, mi vár ránk, tudunk alkalmazkodni, nem fog meglepetés érni minket

– mondta Nagy Márton, majd hozzátette, hogy tavaly ez szinte lehetetlen volt, hiszen a rengeteg kellemetlen meglepetés hatására állandó alkalmazkodásra kényszerültünk.

A miniszter szerint az eddig is aktivista kormány még aktivistább lett, így bizakodó azzal kapcsolatban, hogy kellemes meglepetések várnak ránk az idei évben. Hozzátette, hogy jelenleg pozitív kockázatok vannak, az infláció a vártnál kisebb, a növekedés a vártnál nagyobb lehet 2023-ban.

Nagy Márton kiemelte, hogy

„minden esélyünk megvan arra, hogy az év végén azt mondhassuk majd: beérett a kormány gazdaságpolitikájának gyümölcse, elkerültük a recessziót, és 2024-ben egyensúlyi pályán ismét kilőhet a magyar gazdaság.”

 

Változik a világgazdaság

Nagy Márton reggel elemzést publikált az Indexen A legrosszabb forgatókönyv, amikor Amerika tankot hoz és ipart visz címmel. A miniszter cikkében az amerikai gazdaságpolitikai fordulatról írt, és arról, hogy ez milyen hatást gyakorol a globális gazdaságra. Kifejtette, hogy a változó környezetben milyen szerepet tölthet be Magyarország:

Fel kell tehát készülnünk arra, hogy a protekcionista világgazdasági rend épp növekedésünk két fontos támaszát, a nemzetközi beruházásokat és a nemzetközi kereskedelmet, az exportot szervezi át. Ezért nekünk is teljesen át kell alakítanunk az ezeket ösztönző támogatási politikákat (ideértve a beruházástámogatás számára rendelkezésre álló költségvetési forrásokat, a beruházás lebonyolítását, a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket, munkaerő- és energiaigényt stb.), emellett bízva abban, hogy a világgazdasági zűrzavar kedvezni fog a régiónkba történő befektetésnek.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.