időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Nagy Márton: Elindult egy gazdasági háború

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 19:46 2023.02.03. 19:56
Nagy Márton: Elindult egy gazdasági háború

Olasz miniszter járt ma Nagy Mártonnál – a magyar gazdaságfejlesztési tárca vezetője hivatalában fogadta Adolfo Urso olasz vállalkozásokért és a „Made in Italy” koordinálásáért felelős minisztert – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteken.

A tájékoztatás szerint a felek az olasz és a magyar gazdaság helyzetén túl áttekintették az Európai Unióban megfigyelhető főbb gazdaságpolitikai aktualitásokat. Nagy Márton és Adolfo Urso a megbeszélésen külön kitért az infláció elleni amerikai törvénycsomagra (Inflation Reduction Act), illetve annak jövőbeli és már ma is tapasztalható negatív hatásaira. 

Meg kell őrizni Európa cselekvési szuverenitását és képességét. Az Egyesült Államok által kidolgozott jogszabály határozott és gyors intézkedéseket igényel az Európai Uniótól, valamint a tagállamoktól egyaránt, amennyiben fenn kívánják tartani versenyképességüket – írják a közleményben. 

 

Kiemelték: Nagy Márton leszögezte, hogy elindult egy gazdasági háború. Nagy veszélyt jelent, hogy a támogatási versenyen keresztül Amerika elszívja a fejlett európai ipart, ennek következtében pedig stratégiai cégek települhetnek át az óceán túlpartjára. 

 

A felek egyetértettek abban, hogy az olasz és a magyar gazdaságpolitikai együttműködési pontokat tovább kell erősíteni, ki kell terjeszteni, így az egyeztetések a jövőben is folytatódnak – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Kezelni kell az inflációt

Korábban Nagy Márton elmondta, a magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban. 

– Kezelni kell az inflációt, és fel kell oldani az ikerdeficitet, ami úgy lehetséges, ha a gazdasági kihívások ellenére elkerüljük a recessziót – közölte Nagy Márton a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.