Túl magas a német áramár

A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie. Ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 03. 09. 5:30
GERMANY-ENERGY-CHEMICALS-BASF-POWER PLANT
GERMANY-ENERGY-CHEMICALS-BASF-POWER PLANT Fotó: THOMAS LOHNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari szakszervezetek munkahelyek százezreit látják veszélyben a magas németországi áramárak miatt. Az IG Metall, az IG BCE és az IG BAU érdekképviseletek szerint az acél-, a vegyipar és az építőanyag-iparban fennáll a telephelyek bezárásának veszélye, ezért közösen országos akciónapot szorgalmaztak. A bajor IG Metall egyik vezetője, Johann Horn jelezte: Markus Söder tartományi miniszterelnökkel együtt szeretne megjelenni az Augsburg melletti Meitingenben, a Lech acélgyár helyszínén.

Az IG Metall felszólította a szövetségi kormányt, hogy vezessen be az energiaintenzív ágazatoknak olyan speciális ipari villamosenergia-árat, amelyek európai viszonylatban is tisztességesek.

A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie, és ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt, így már évek óta fokozatosan nemzetközi hátrányba esett a német ipar.

– A túl magas villamosenergia-árak nemcsak az ipari egységeket és a munkahelyeket veszélyeztetik Németországban, hanem az átállást is a klímasemleges termelésre. A megfizethető villamos energia ugyanis nélkülözhetetlen eleme a gyártási és üzemeltetési folyamatoknak – hangsúlyozta Johann Horn. Az Augsburg IG Metall főnöke, Roberto Armellini pedig arról beszélt, hogy „az augsburgi régióban a drámai mértékű probléma elsősorban bajor acélműveinket érinti. Ott jelenleg az időjárási viszonyoknak megfelelő a termelés, és sajnos mérföldekre vagyunk attól, hogy előre tervezhessünk. Fontos a tisztességes ipari villamosenergia-ár kialakítása ebben az évben.”

Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke is élesen bírálta a kormány tétlenségét, és felhívta a szociáldemokrata–zöld–liberális koalíció figyelmét az esetleges következményekre. – A szövetségi kormánynak be kell avatkoznia az ipari áram árának alakításába. Ellenkező esetben az acélgyártás, az alumíniumipar és a többi energiaigényes ágazat előbb-utóbb eltűnik Németországból. Ez közvetlenül és közvetve munkahelyek százezreit érintené – figyelmeztetett.

Michael Vassiliadis, az IG BCE elnöke sem hagyta szó nélkül a fejleményeket. 

Kiemelte: ha a vegyipar bezárja az üzemeket és áthelyezi a termelést külföldre a magas költségek miatt, annak súlyos következményei lesznek Németországban.

Ezért olyan energiaárakra van szükség, amelyek megegyeznek a világ más régióiban elérhetőkkel.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter már korábban megígérte, hogy a következő hónapokban benyújtja az ipari áramár koncepcióját. Teljesen tisztázatlan azonban, hogy Habeck minisztériuma hogyan kívánja kompenzálni az ipar résztvevőit, de az sem világos egyelőre, hogy az áramhiányt hogyan szeretné elkerülni a gazdasági tárca. A szakszervezetek ugyanis nemcsak az árak korrekcióját követelik, hanem azt is, hogy az ellátás legyen hosszú távon is kiszámítható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.