Egyetlen nap 14 órás nyitvatartása alatt tízezer, vagyis óránként 714, vagyis percenként több mint tíz magyar jutott hozzá a világ legnagyobb hamburgergyárának első magyar McBurgereihez 1988. április 29-én, amikor Budapesten, a Régiposta utcában megnyílt az első magyar McDonald’s. A belvárosban évtizedek óta nem látott, korábban a banánhiány idején megszokott, százméteres sorok kígyóztak az amerikás magyar étterem bejárata előtt (és nemcsak a nyitás napján, hanem az azt követőkön is).
Másnap a Minisztertanács – vagyis a kormány – lapja, a Magyar Hírlap is a címlapon, fényképes hírrel számolt be az étterem megnyitásáról. Igaz, a lapban azt emelték ki, hogy
az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg.
A vendéglőben egyidejűleg 250 ember étkezhet, írta a lap, amely híréből az is kiderül: húsz évvel ezelőtt a „Meki” azt vállalta, hogy mindenkit 72 másodpercen belül kiszolgálnak. Igaz, a hosszú sorokra visszaemlékezve ez feltehetően azt jelentette, hogy az egy perc 12 másodperces szintidőt a rendelés leadásától számítva teljesítette a cég 150 alkalmazottja. Akik többsége egyébként külföldi volt, és a magyar dolgozók betanítására érkeztek az országba.
Míg a dolgozók nagy többsége külföldi volt a kezdetekben, a tőke egyenlő arányban oszlott meg a magyar és a külföldi, amerikai tulajdonosok között. Az 1986-ban 120 millió forintos alaptőkével alapított Bábolna-McDonald’s Gyorskiszolgáló Étterem Kft. ötven-ötven százalékos részesedéssel jött létre, az amerikaiak egymillió dollárt adtak – a dollár deviza középárfolyama akkor 47,63 forint volt –, emellett ellátták az éttermet a működéshez szükséges konyhai berendezésekkel. A magyar fél az ötszáz négyzetméter alapterületű, hatvanmillió (négyzetméterenként tehát 120 ezer) forintra értékelt ingatlannal szállt be az üzletbe.
Amikor 1986 őszén bejelentették a vegyesvállalat megalapítását, még azt valószínűsítették, hogy a Régiposta utcai üzlet már a következő májusban megnyit – ehhez képest egy hónappal korábban, de egy évvel később ehettük az első McBurgereket. Steve J. Barnes elnökhelyettes azt mondta, hogy a magyar McDonald’s első tíz évében nem várnak nyereséget.
Az első két évben a magyar fél nem fizet névhasználati és licencdíjat, ezt követően pedig a díjak ellenértékeként a McDonald’s magyar termékeket fog vásárolni – jelentették be 1986-ban. A vegyesvállalat igazgatója Báling Ottó volt.
Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, csomagolóeszközök jelentős részét belföldről szerzik be: a zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonyát a miskolci Hűtőipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.
A terméklista enyhén szólva is szerényebb volt a mainál, mindössze tizenöt termékből választhattunk a nyitás időszakában. Az akkori legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért 38 forintot kellett fizetni, a sajtburger 26 forint volt, a hamburger, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót vehettünk, ezek 12 forintba kerültek − írja az Index.
Az eredeti, teljes cikk ide kattintva érhető el.