Alaposan meggyűlt a baja a számokkal Karácsony Gergelynek

A főpolgármester 13 milliárd forinttal kevesebbet számolt, amikor a fővárosnak juttatott költségvetési támogatásokat ismertette.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2023. 04. 20. 18:57
Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán) KARÁCSONY GERGELY VÁROSHÁZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VG utánajárt a Budapestnek járó idei állami támogatásoknak, így kiderült, hogy Karácsony Gergely szerdai közlésében valótlan összeget ismertetett. 

A lap kérdésére a Pénzügyminisztérium közölte, hogy 

a főpolgármester valótlan számot közölt a fővárosnak juttatott költségvetési támogatásokról. A Karácsony által ismertetett 33 milliárd forinttal szemben a kormány ugyanis közel 46 milliárd forintot ad a fővárosnak. 

A főpolgármester említette 33 milliárd forint 21 milliárd forintos működési támogatásból és a BKV működtetését segítő 12 milliárdból adódik össze.

Hozzátették, hogy Karácsony közel 13 milliárd forintnyi költségvetési összegről sem tett említést, amit bérkiegészítésekre, valamint a fővárosi színházak támogatására kap Budapest a kormánytól – ismertette a tárca. 

Karácsony Gergely úgy próbál a maga által teremtett gazdasági helyzetből kilábalni, hogy a saját feladatait másokkal akarja elvégeztetni 

– mondta Wintermantel Zsolt.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője felidézte, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester 214,5 milliárd forint tartalékkal adta át a város vezetését. Karácsony Gergely vezetése alatt több mint 200 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a főváros kasszájába.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt Karácsony bejelentéséről, ekkor leszögezte, hogy Karácsonyék a Tarlós István által megtakarított vagyont költötték el, és lényegében felélték. Hozzátette, hogy a csőddel való fenyegetés a főpolgármester újraválasztásával kapcsolatos kampányhoz tartozik.

Ahogy lapunk is megírta, Karácsony Gergely főpolgármester szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását. Ez Karácsony szerint azt jelenti, hogy − mint fogalmazott − „bevasalják a kintlévőségeiket” a kormánytól.

Elmondta, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tíz milliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta, hogy közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.