Be kell fizetnie a Ryanair-nek a gigabírságot

A légitársaság kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, így 300 milliót kell fizetnie a cégnek a fogyasztók megtévesztése miatt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 17:32
Ryanair Forrás: AFP/Europree
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ryanair azonnali jogvédelem iránti kérelmét, így a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 300 millió forintos bírságot a légitársaságnak meg kell fizetnie – közölte az Igazságügyi Minisztérium szerdán. Felidézik: a társaság ellen 2022. június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított az extraprofit különadó utasokra történő áthárítása miatt. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárása megállapította, hogy a légitársaság jogsértést követett el, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, ezért 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal a Ryanair-DAC légitársaságra.

A Ryanair minden jogi eszközt bevetett, hogy a 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot ne kelljen befizetnie, de a bíróság tegnap úgy döntött, hogy nem kap azonnali jogvédelmet – vagyis teljesítési haladékot – a légitársaság – írja ezzel kapcsolatban Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a Facebook-oldalán.

 

Ígéretet tettünk, hogy az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fogunk indítani, mert a szankciós infláció következtében kialakult gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből

 

– fogalmaz a helyettes államtitkár. 

Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, még akkor is, ha egyes multik ez alól feloldozva érzik magukat. A bírság még nem jogerős, ezért várjuk a bíróság következő döntését – teszi hozzá. 

Borítókép: A fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat (Fotó: AFP/Europress)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.