Tömegével járnak át a csehek Lengyelországba vásárolni

A legtöbb alapvető élelmiszert, az üzemanyagot, de a drogériás termékeket és divatárukat is sokkal olcsóbban megkapják a csehek, ha néhány kilométert utaznak a szomszédos Lengyelországba. Sőt, egyes utazási társaságok sűrítették a járatokat a két ország között, mert egyre többen szerveznek egynapos bevásárlótúrákat – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 04. 11. 5:05
-
POLAND-GERMANY-CONSUMER-SHOPPING-CENTER A man loads goods into his car after shopping at a supermarket in Poland's border town of Slubice on March 14, 2009. Since September 2008, Poland's currency, the zloty, has lost more than 30 percent of its value against Europe's single currency. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP) Fotó: Europress/AFP/John Macdougall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csehek a Seznam Zpravy cseh online portálon is értesülhettek arról, hogy a Lengyelországban sokkal olcsóbban megkapják ugyanazokat a termékeket, mint otthon. A riporterek a lengyelországi Bogatynia városában jártak, és azt írták, hogy „a szupermarket előtt parkoló autók felén cseh rendszám van. A cseh vásárlók megkülönböztető jegye emellett a teli bevásárlókocsi”.

A portál összehasonlította egy kosár árát az azonos áruházlánc alapélelmiszereivel és drogéria termékeivel Lengyelországban, Csehországban, Németországban, Ausztriában és Szlovákiában. Az árak valamennyi országban emelkedtek, azonban még mindig Lengyelországban a legalacsonyabbak, míg Szlovákiában és Csehországban a legmagasabbak – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség

A lengyel szupermarketekben a vásárlás a cseheknek több mint egyötödével olcsóbb, mint otthon. A legnagyobb árkülönbségeket a tejtermékek, a kenyér és a hús esetében tapasztalták.

„Ma Lengyelországba utazom, hogy bevásároljak. Igen, ez tíz kilométerre van. Tavaly óta csak Lengyelországban vásárolok. A benzin körülbelül három koronával olcsóbb. Megtankolok, bevásárolok és egy-két hét múlva újra Lengyelországba megyek át vásárolni. Régebben Németországba jártam, most Lengyelországba” – írta az egyik olvasó a portálon. Egy másik pedig jelezte: „mi, az északkeleti Szudéta-vidéken már nem vásárolunk máshol, csak Lengyelországban: ruhákat, cipőket, drogériás árukat, élelmiszereket”. „Például a Cseh Köztársaságban a borotválkozás utáni balzsam 230 korona, a lengyelországi üzletben ugyanez 175 koronának megfelelő összeg” – tette hozzá.

A drágább csehországi élelmiszerárak elsősorban a magas energiaáraknak köszönhetők, amelyek a magasabb termelési költségekben mutatkoznak meg.

Sok cseh a közösségi médiában vitatja meg az árakat és osztja meg a lengyelországi vásárlással kapcsolatos információkat. A lengyel szupermarketekben történt bevásárlások után a számlákról készült fotókat is megosztják, vagy teli bevásárlókocsival pózolnak. Az egyes termékekről vagy a cseh határ közelében lévő megfizethető lengyel éttermekről sem hiányoznak a vélemények.

A Seznam Zpravy portál a lengyelországi vásárlással kapcsolatos Facebook-csoportok népszerűségére is felhívja a figyelmet. November óta több mint húszezren csatlakoztak ezekhez a csoportokhoz.

 „Itthon könnyen kifizethetsz tízezer koronát egy öltönyért, Lengyelországban például ez kétezer koronába kerül” – írta egy cseh vásárló a csoportban.

De nemcsak a határ közelében élő csehek járnak a lengyel szupermarketekbe. Az utazási társaságok még a buszjárataikat is rendszeressé tették a két ország között, válaszul arra, hogy a csehek országszerte szervezett egynapos kirándulásokat tesznek a szomszédos országba, kizárólag a vásárlás céljából. A határmenti településeken élő lengyelek azonban egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a csehek miatt nekik nem jut elegendő áru. 

Borítókép: Bevásárlás Lengyelországban (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.