Lendületesen szárnyal a forint a piacokon

Az amerikai munkaerőpiaci adatok péntek délutáni közlése előtt új lendületet vett a forint erősödése.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 16:52
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai munkaerőpiaci adatok péntek délutáni közlése előtt új lendületet vett a forint erősödése, majd tovább folytatódott, pedig a számok alapján a visszavonuló lett volna a logikus. A forint vásárlói a héten egyebek közt abból meríthettek bátorságot, hogy szerdán az amerikai jegybanknak számító Federal Reserve jelezte: szünetet tart a kamatemelésekben, az Európai Központi Bank azonban a szigorítás folytatódását helyezte kilátásba. Pedig a frissen megjelent magyar gazdasági adatok sem voltak szívderítőek – írta 16 óra után a Vg.hu. Ez újabb példa, hogy a forint az idén, a múlt évtől teljesen eltérően, többnyire fütyül a negatív hírekre: ezek olykor egy időre visszavetik, de van, hogy még ideiglenesen sem.

 

A forint már az amerikai adatok közlése előtt elkezdett erősödni az euró ellenében, átlépve a 373-as szintet.

 

Amikor az amerikai munkaerőpiaci adatok kijöttek, a tavalyi logika alapján a forint számára is a hátraarc lett volna kézenfekvő, hiszen az euró gyengült a zöldhasúval szemben. A dollár visszakapaszkodásának az 1,1-es szinten túlra az volt az oka, hogy áprilisban jóval több álláshelyet teremtettek az amerikai nem mezőgazdasági szektorok, ami azt sugallja, hogy valamilyen formában folytatódhat a szigorú monetáris politika az Egyesült Államokban – utalt rá a Vg.hu elemzése. Hozzátették: a tizedik egymást követő kamatemelés után szerdán a Federal Reserve jelezte, hogy szünetet tart.

Az euró negyedszázalékos gyengülésére a dollár ellenében a forint teljesen érzéketlen maradt, mint már sokszor az idén. Háromnegyed órával az amerikai adatsor közlése után a forint az euró ellenében már a 372-es szintet ostromolta, tovább haladva a múlt hónapban 371-en túl elért több mint egyéves csúcs felé.

A forint annak ellenére erősödik, hogy a reggel közzétett magyar makrogazdasági adatok nem voltak fényesek: éves összehasonlításban esett az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is, technikai recesszióra utalva. Igaz, az euróövezetből is gyenge számok érkeztek: zuhantak a német ipari megrendelések és visszaesett a fogyasztás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.