A klasszikus olasz margarita pizza otthoni elkészítésének költsége áprilisban 19 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ebben benne van az alapanyagok beszerzése és a nápolyi eredetű étel elkészítéséhez szükséges energia felhasználása is – írja a Bloomberg margaritapizza-indexe alapján a Világgazdaság.
Megjegyzik, hogy bár az áremelkedés lassult márciushoz és a novemberi,
több mint harmincszázalékos csúcshoz képest,
a pizzaindex továbbra is meghaladja az általános inflációs rátát, amely több mint nyolc százalék volt az előző hónapban Olaszországban. Érdekesség, hogy a mirelit pizza ára mindössze 7,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami azt jelenti, hogy jobban megéri fagyasztott formában vásárolni, mint otthon elkészíteni.
Az olívaolaj ára 26,4 százalékkal, míg a mozzarella ára 25 százalékkal nőtt egy év alatt Olaszországban.
Az sem elhanyagolható tény, hogy a paradicsom 8,6 százalékkal, a villamos energia ára 20,1 százalékkal, a liszt pedig 11,1 százalékkel lett drágább az előző év azonos hónapjához képest. Relatíve jó hírnek számít azonban, hogy havi szinten mérséklődött az alapanyagok és az energia ára is.