A klasszikus olasz margarita pizza otthoni elkészítésének költsége áprilisban 19 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ebben benne van az alapanyagok beszerzése és a nápolyi eredetű étel elkészítéséhez szükséges energia felhasználása is – írja a Bloomberg margaritapizza-indexe alapján a Világgazdaság.
Megjegyzik, hogy bár az áremelkedés lassult márciushoz és a novemberi,
több mint harmincszázalékos csúcshoz képest,
a pizzaindex továbbra is meghaladja az általános inflációs rátát, amely több mint nyolc százalék volt az előző hónapban Olaszországban. Érdekesség, hogy a mirelit pizza ára mindössze 7,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami azt jelenti, hogy jobban megéri fagyasztott formában vásárolni, mint otthon elkészíteni.
Az olívaolaj ára 26,4 százalékkal, míg a mozzarella ára 25 százalékkal nőtt egy év alatt Olaszországban.
Az sem elhanyagolható tény, hogy a paradicsom 8,6 százalékkal, a villamos energia ára 20,1 százalékkal, a liszt pedig 11,1 százalékkel lett drágább az előző év azonos hónapjához képest. Relatíve jó hírnek számít azonban, hogy havi szinten mérséklődött az alapanyagok és az energia ára is.




















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!