Nem örülnek az olaszok, csaknem ötödével lett drágább a pizza

Egyre drágábbak az összetevők.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 05. 17. 12:02
Funny,Brunette,Girl,In,Yellow,Sweater,Eating,Pizza,At,Restaurant.
kaja
1059879395 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus olasz margarita pizza otthoni elkészítésének költsége áprilisban 19 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ebben benne van az alapanyagok beszerzése és a nápolyi eredetű étel elkészítéséhez szükséges energia felhasználása is – írja a Bloomberg margaritapizza-indexe alapján a Világgazdaság.

Megjegyzik, hogy bár az áremelkedés lassult márciushoz és a novemberi, 

több mint harmincszázalékos csúcshoz képest,

a pizzaindex továbbra is meghaladja az általános inflációs rátát, amely több mint nyolc százalék volt az előző hónapban Olaszországban. Érdekesség, hogy a mirelit pizza ára mindössze 7,6 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami azt jelenti, hogy jobban megéri fagyasztott formában vásárolni, mint otthon elkészíteni. 

Az olívaolaj ára 26,4 százalékkal, míg a mozzarella ára 25 százalékkal nőtt egy év alatt Olaszországban. 

Az sem elhanyagolható tény, hogy a paradicsom 8,6 százalékkal, a villamos energia ára 20,1 százalékkal, a liszt pedig 11,1 százalékkel lett drágább az előző év azonos hónapjához képest. Relatíve jó hírnek számít azonban, hogy havi szinten mérséklődött az alapanyagok és az energia ára is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.