Valami nagyon nincs rendben Olaszországban, harmadával drágult a pizza

Jelentősen megdrágult az ikonikus olasz étel, amely egyben a magyarok nagy kedvence is. A viszonylag egyszerű Margherita pizza összetevőinek ára csaknem harmadával ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest a decemberi adatok szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 01. 29. 8:06
null
Italy, Campania, Naples, historical centre listed as World Heritage by UNESCO, typical and authentical pizzas from Naples via Tribunali at the famous Il Presidente pizzeria (Photo by GIUGLIO Gil / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: GIUGLIO GIL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt havi 12,3 százalékos olaszországi inflációs rátát jócskán felülmúlja a fentebbi adat, a drágulás okozója egyébként nagyrészt az energia- és az alapanyagárak növekedése miatt történt meg. Összeállításában a Világgazdaság rávilágít, hogy az olasz kormány hiába költött el 75 milliárd eurót energiaár-támogatásra, mindez arra volt elég, hogy az olaszok más termékek árát emeljék az egekbe.

A Bloomberg nemrég megalkotott Margherita pizza indexe az egyik legismertebb és legegyszerűbb olasz nemzeti étel alapanyagárait veszi górcső alá, és ezek alapján vizsgálja a mediterrán országra jellemző megélhetési költségeket.

A mutató egyébként a helyi statisztikai hivatal és a pénzügyminisztérium hivatalos liszt-, paradicsom-, mozzarellasajt- és olívaolajára alapján készül. Feltételezik továbbá azt is, hogy az ételt otthon, villanysütőben készítik el, így tehát az elektromos áram árváltozását is figyelembe veszik a számításnál. Megjegyzik egyébként, hogy 

az előre elkészített félkész termékek ára „csupán” 9,9 százalékkal emelkedett, 

ami arra utal, hogy a mirelit ételek gazdaságosabbak, igaz, az ízélményt nem veszik számításba. 

Megjegyzik azonban, hogy az index alkotóelemei közül a leginkább a mozzarella ára ugrott meg – csaknem 27 százalékkal –, de említésre méltó a liszt 22 százalékos drágulása is. Írnak arról is, hogy a mutató elkészítéséhez azért a Margherita pizzát vették alapul, mert bár sok vita övezi, hogy milyen feltéteknek van létjogosultságuk az igazi olasz pizzán,  de a konszenzusos álláspont az, hogy a csaknem hatvanmilliós országban ez az egyik legnépszerűbb változat a

nagyjából naponta nyolcmillió Olaszországban elkészített pizza közül.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Photo by Giuglio Gil/hemis.fr/Hemis via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.