Egyik függőségből a másikba: Németország húszéves gázszerződést kötött Amerikával

Németország a piacáról kieső orosz gázt cseppfolyósított földgázzal igyekszik pótolni, amelynek hetven százalékát már most is az Egyesült Államok biztosítja.

Magyar Nemzet
2023. 06. 23. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyik függőségből a másikba: Németország húszéves gázszerződést kötött Amerikával. Az ár nem nyilvános” – hívta fel a figyelmet a történtekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: Németország a második hosszú távú LNG- (cseppfolyósított földgáz) szerződését is megkötötte az amerikai Venture Global energiavállalattal. 

A megállapodás évi 2,25 millió tonna (a német gázigény öt százalékát jelentő) LNG beszerzésére vonatkozik (az első szerződés évi kétmillió tonnáról szólt). Németország a piacáról kieső orosz gázt cseppfolyósított földgázzal igyekszik pótolni, aminek hetven százalékát már most is az Egyesült Államok biztosítja, és az arány az új megállapodással tovább növekszik. 

 

Az amerikai gázvállalatok sokat nyernek az energiaválságon és a háborún: 2021 óta több mint évi hetvenmillió tonna gáz szállítására kötöttek szerződést.

 

Hortay Olivér emlékeztetett: Németország esete nem egyedi, Lengyelország a korábbi orosz gázfüggését egy az egyben amerikaira cserélte. Az állami energiavállalatuk vezetőjének korábbi nyilatkozata alapján, egy új, húszéves megállapodással a háború kezdete óta megkötött, hosszú távú amerikai szerződésállományuk évi nyolc és fél milliárd köbméterre nőtt, ami csaknem eléri a korábbi orosz import mennyiségét. „Az új forrás borítékolhatóan nem lesz olcsó: az előző negyedévben az Egyesült Államok a saját piacához képest hétszeres áron értékesített Európába” – mondta a szakértő.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Olaf Scholz német kancellárt fogadja a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában 2023. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.