időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo

Sosem tapasztalt kihívásokkal szembesülnek a nyugati hatalmak + videó

Magyar Nemzet
2023.06.03. 09:10 2023.06.03. 09:19
Sosem tapasztalt kihívásokkal szembesülnek a nyugati hatalmak + videó

Egy éve még azt gondoltuk, hogy könnyedén rávesszük majd az OPEC-et, hogy a kitermelés fokozásával ellensúlyozza a szankciók negatív gazdasági hatásait. Mára pedig eljutottunk oda, hogy a kartell az ülését követő sajtótájékoztatóra sem enged be minket. Az olajkínálatot és az árakat már néhány hónapra előre sem tudjuk megbecsülni, ami a gazdasági tervezést – és így a válságkezelést is – rendkívüli módon megnehezíti – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

– A nagy olajkitermelő országok (OPEC) kitiltották a nyugati médiát a következő ülésükről. A fokozódó fegyveres és gazdasági konfliktusok mellett egy információs háború is zajlik, amiben a nyugat korábban sosem tapasztalt kihívásokkal szembesül – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér a közösségi oldalán.

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: megint összeülnek az olajnagyhatalmak, hogy a kitermelési kvótákról egyeztessenek. A médiának hagyományosan kitüntetett szerep jut az ilyen típusú üléseken, hiszen az OPEC a sajtón keresztül képes jelzést küldeni a kínálat alakulásáról. A kartell következetesen azt hangsúlyozza, hogy döntéseivel az olajpiac stabilitásának fenntartását szolgálja, ami a valóságban persze sokkal inkább a saját bevételeinek stabilitását jelenti.

Ezzel együtt a kommunikáció szempontjából korábban a kettő jellemzően egybeesett, és az OPEC nem volt érdekelt a váratlan, drasztikus irányváltásokban. Nem véletlen, hogy a kvóták emelésének vagy csökkentésének szándéka többnyire előre „kiszivárgott”, és az ülésen már csak a mérték volt kérdéses.

– A nyugati szankciók azonban gyökeresen megváltoztatták a helyzetet, és az OPEC mozgása teljesen kiszámíthatatlanná vált. A nyugat az amerikai és az európai olajembargót, valamint a G7-ek árplafonját követően is a kvóták emelésére számított, azonban ezek elmaradtak, sőt tavaly ősszel a kartell csökkentette a kitermelését – ismertette a szakértő.

Egy hónapja pedig az OPEC úgy döntött egy újabb vágásról, hogy még a hirtelen összehívott ülés is váratlanul érte a nyugati országokat. Végül, a következő menetrend szerinti ülésről Szaúd-Arábia valamennyi nagy nyugati médiacsoportot – például a Reuters-t, vagy a Bloomberget – is egyszerűen kitiltotta.

– A probléma súlyosabb, mint aminek elsőre tűnik. A G7 országok szankciója óta a nyugat egyre kevesebb információhoz jut az olajpiacról. A szállítások nem elhanyagolható részét árnyékflották végzik, amiket új, ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező, keleti cégek biztosítanak, többnyire ismeretlen áron. Az OPEC új gyakorlata pedig a kitermelési szinten is követő pozícióba kényszeríti a nyugatot – hangsúlyozta az üzletágvezető.

Sokatmondó, hogy mindössze néhány nappal az ülés előtt a legfontosabb nyugati elemzőházak teljesen ellentétes előrejelzéseket közölnek. Egyesek szerint őszre már így is deficitessé válhat az olajpiac, ezért az OPEC nem fog vágni. Mások a kitermelés csökkentésére számítanak, mert a kibontakozó gazdasági válság lefelé nyomja az árakat, és a kartell csak a kínálat szűkítésével tudja fenntartani bevételeit.

– Az út, amit bejártunk, lesújtó. Egy éve még azt gondoltuk, hogy könnyedén rávesszük majd az OPEC-et, hogy a kitermelés fokozásával ellensúlyozza a szankciók negatív gazdasági hatásait. Mára pedig eljutottunk oda, hogy a kartell az ülését követő sajtótájékoztatóra sem enged be minket. Az olajkínálatot és az árakat már néhány hónapra előre sem tudjuk megbecsülni, ami a gazdasági tervezést – és így a válságkezelést is – rendkívüli módon megnehezíti – emelte ki Hortay Olivér.

– Hogy mi következik mindebből? Ahol nincs a nyugat kezében az összes adu, nem érdemes egészpályás letámadást végrehajtani. Az olajpiac tipikusan ilyen, hiszen a globális készletek csaknem felét az OPEC ellenőrzi. A kereskedelmi kapcsolatok felszámolása előtt tehát érdemes lenne a számokra is ránézni – tette hozzá az üzletágvezető.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.