A 2024-es költségvetés kiemelt célja a családok védelme és a rezsitámogatás fenntartása

Közeledik a parlamenti szavazás, ezért ezt érdemes tudni a 2024-es költségvetésről.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 10:06
null
Borítókép: Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés ezen a héten megszavazza a jövő évi költségvetést – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebookon megosztott bejegyzésében.  

Mint elmondta egy olyan költségvetést kell elfogadniuk, amely tekintettel van az elhúzódó a háborúra, ami miatt egész Európa évtizedek óta nem látott energiaár-emelkedésekkel és inflációval szembesül. Ilyen körülmények között ez a költségvetés nem lehet más, mint védelmi költségvetés.

Az államtitkár közölte, hogy továbbra is biztosítani akarják a rezsitámogatást és az ország védelmét, továbbá a családok, a nyugdíjasok és a munkahelyek védelmét. 

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság idején különösen fontos, hogy megőrizzük azokat a munkahelyeket, amelyeket az elmúlt években létrehoztak. 

A mostani kormányzás alatt 12-ről négy százalék alá csökkent a munkanélküliség, és a kormány szándékában áll, ha ez továbbra is alacsonyan is maradna. Fontos körülményként felidézte, hogy Brüsszelből újra javasolták a kormánynak, hogy törölje el a hatósági energiaárakat, tehát a rezsitámogatást.

Mivel a kormány elfogadhatatlannak tartja a rezsitámogatás eltörlését, ezért azt változatlanul fenntartják, a szükséges forrásokat pedig a leginkább a nagy cégektől beszedett extraprofit adó biztosítja majd. 

Kiemelt cél a családok védelme is. Ezért a költségvetés továbbra is 3300 milliárd forintot fordít majd családtámogatásokra. 

Megmaradnak a családi adókedvezmények, a falusi csok összege emelkedik, a városi csok helyett pedig új támogatási programot dolgozunk ki. Növekszik a babaváró támogatás összege, továbbra is elérhető lesz a 30 év alatti nőknek, és nyitva marad a lehetőség a 30 és 40 év közötti várandós nőknek is – közölte az államtitkár.

Miközben a megugró energiaszámlák 4000 milliárdos plusz kiadást okoztak az országnak, így is több forrást jut számos kiemelt területre. Védelmi célokra 400 milliárddal, egészségügyre 419 milliárddal. Oktatásra pedig 634 milliárddal több jut majd, mint az idei évben. Az oktatás esetében csaknem 2000 milliárddal költ majd többet erre a területre, mint a kormányzás kezdetén 2010-ben – sorolta Dömötör Csaba.

Tavaly a gazdaság minden nehézség ellenére több mint négy százalékkal erősödött, amelynek fenntartását és növekvő pályán tartását hivatott szolgálni a 2024-es költségvetés.

Borítókép: Dömötör Csaba parlamenti államtitkár (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.