A Kúria elnöke hiányolja a ténybeli alapokat az EB jogállami jelentéséből

Varga Zs. András szerint az Európai Bizottság ellenőrzés nélkül az Országos Bírói Tanács (OBT) többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét vette át a Kúriára vonatkozóan.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 8:57
REYNDERS, Didier; JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2023. július 5. Vera Jourová, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke (b) és Didier Reynders, az igazságügyért felelõs biztos az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését bemutató sajtóértekezleten a bizottság heti ülését követõen Brüsszelben 2023. július 5-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete a Kúriára vonatkozóan sajnálatosan, ellenőrzés nélkül vette át az Országos Bírói Tanács (OBT) minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét írta közleményében a legfelsőbb bíróság elnöke.

Varga Zs. András kiemelte: minden kúriai pályázat elbírálása az évtizedes gyakorlatot aprólékosan követő, a jogszabályokat minden részletre kiterjedő figyelemmel, pontosan betartó, a véleményező bírói testületek állásfoglalását kivétel nélkül elfogadó döntéssel történt. Éppen ezért egyetlen, a pályázatokon nem nyertes pályázó sem vitatta azt – húzta alá. 

A Kúria elnöke egyúttal úgy fogalmazott:

a megállapításokat mint a bírói tekintélyt minden alap nélkül megkérdőjelező politikai támadást ismételten, sokadszorra visszautasítom. Azt pedig, hogy mindez az Országos Bírói Tanács néhány volt és jelenlegi tagjának öncélú törekvésein alapul, nagyon sajnálatosnak tartom. Ezektől a törekvésektől nemcsak a Kúria képviseletében, hanem minden tisztességes magyar bíró nevében elhatárolódom 

– hangsúlyozta Varga Zs. András. 

Kitért arra is, hogy ami az automatikus ügykiosztás minden bíróságra kiterjesztésének követelését illeti, tapasztalataik szerint az OBT és az EB egybehangzó törekvésének teljesítése a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne. A Kúria – előre sejtve, hogy ez elvárás lesz – három év alatt előre létrehozta és mára működteti ezt a rendszert – közölte. Varga Zs. András továbbá jelezte: tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyelosztás bürokratikus adminisztrálása jelentős, indokolatlanul sok időt és erőforrást von el az ügyek tényleges elbírálásától. Holott az utóbbi a felek természetes érdeke – jegyezte meg. Az automatikus ügykiosztás kiterjesztése minden bíróságra megvalósíthatatlan – írta, hozzátéve: ez akkor is így van, ha az Országos Bírói Tanácsnak a bíróságok működésére vonatkozó ismeretek hiányában megfogalmazott javaslatain alapul.

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke (b) és Didier Reynders, az igazságügyért felelős biztos az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését bemutató sajtóértekezleten a bizottság heti ülését követően Brüsszelben, 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.