Három és fél milliárdos kárt okoztak a viharok júniusban

A júniusi viharok miatt a hazai biztosítók másfélszer akkora kártalanítást fizethetnek ki a lakásbiztosítással rendelkezőknek, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 04. 13:31
null
Nagykanizsa, 2023. június 23. A viharban kidõlt fát távolítanak el az útról tûzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban mintegy 31 és fél ezer kárbejelentést tettek az ügyfelek a lakásbiztosításaikhoz köthetően. A már kifizetett és a kifizetésekre tartalékolt összegek meghaladják a 3,4 milliárd forintot. Tavaly a hasonló időszak kifizetései és tartalékolásai 2,2 milliárd forintot tettek ki 21 ezer bejelentés nyomán.

Tavaly a május szélsőségesebb volt, így a viharszezon első két hónapjában a kárkifizetések elérték a 4,6 milliárd forintot. Idén a csendesebb május egymilliárd forintos kifizetései után a június „behozta” a tavalyi azonos időszak számait.

A június Budapesten, Pest vármegyében, valamint az ország keleti részein hagyott maradandó nyomokat, főként Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében. A települések közül pedig Cegléd, Kecskemét, Kaposvár, Debrecen, Baja, Pécs, Törökszentmiklós, Kalocsa, Lajosmizse és Jánoshida volt a leginkább érintett.

A legtöbb bejelentés viharhoz, felhőszakadáshoz, beázáshoz, jégveréshez, villámhoz, valamint a villámcsapás másodlagos hatásaihoz kapcsolódott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint a lakásbiztosítási szerződések havi átlagdíja nem éri el a négyezer forintot. Egy-egy nagyobb vihar után ugyanakkor a kárrendezés összegének átlaga már meghaladja a százezer forintot, mert a viszonylag kisebb károsodások helyreállítása is többe kerül, mint a korábbi években – emlékeztetett a Mabisz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.