Még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon

A kormány intézkedései nemcsak megvédték a munkahelyeket, hanem tovább növelték azok számát.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 8:53
null
Kecskemét, 2023. június 20. Dolgozó az Univer Product Zrt. új üzemében Kecskemét-Hetényegyházán az avatás napján, 2023. június 20-án. A cég a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását. MTI/Bús Csaba Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt 51 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, így júniusban már 4,766 millió fő dolgozott hazánkban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. 

A kormány intézkedései tehát nemcsak megvédték, hanem tovább növelték a munkahelyek számát, soha ennyien még nem dolgoztak Magyarországon – reagált a számokra Czomba Sándor. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a 3,8 százalékos júniusi munkanélküliségi ráta kapcsán kiemelte: 

az EU-ban Magyarországhoz képest másfélszer magasabb a munkanélküliség szintje, Görögországban és Spanyolországban pedig meghaladja a tíz százalékot.

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a kormány célja a munkahelyek és a családok megvédése. Ehhez helyre kell állítani a gazdasági növekedést és meg kell őrizni a magas beruházási aktivitást. E célok elérése, továbbá a versenyképesség megerősítése érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el – emlékeztetett az államtitkár. Felidézte: a kormány áramárplafont vezetett be és kiszabadította a vállalkozásokat a fixáras áramszerződésekből, 650 ezer forintra emelte a Szép-kártya kedvezményes keretét. Emellett a kkv-kra kiterjesztett kamatstop bevezetésekor 60 ezer, jelenleg pedig mintegy 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól. A munkahelyek és a családok megvédését szolgálja továbbá a 6 milliárd forintos kerettel augusztus 1-jétől elinduló Vállalkozó Start II. program is – tette hozzá. 

A KSH pénteken közzétett adatai szerint a munkanélküliek száma júniusban 187 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. 

A április–júniusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 36 ezerrel, 193 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 15–24 évesek munkanélküliségi rátája 13,9 százalék volt. Az összes munkanélküli 21,3 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedett, míg az 55–74 éveseké lényegében nem változott, 2,8 százalék volt.

Júniusban a 15–74 éves foglalkoztatottak  átlagos létszáma 4,766 millió  volt, 51 ezerrel több, mint egy éve. 

Az április–júniusi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma 31 ezerrel több, 4,724 millió volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig hétezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké hétezerrel csökkent. A 15–64 évesek közül 4,604 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,7 százalék volt.
 

Borítókép: Dolgozó az Univer Product Zrt. új üzemében Kecskemét-Hetényegyházán (Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.