A hidegebb tél sem jelent majd gondot hazánkban

A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása. A kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot. A valós helyzetet jobban tükröző, fogyasztással arányos mutatót vizsgálva a hazai adat továbbra is több mint kétszeresen múlja felül az európai középértéket. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak – ismertette az Energiaügyi Miniszter.

2023. 09. 13. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba. Az Európai Unió november elsejére írt elő kilencvenszázalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamoknak. Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte, így most az uniós átlaggal lényegében megegyező, 93 százalékos mutatóval rendelkezik.

Az Energiaügyi Minisztérium kiemelte: a készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet kapunk, ha azokat nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük. Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a hatvan százalékot közelíti. 

A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál. A kizárólag a háztartásokra szűkített arány értelemszerűen még kedvezőbb.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtunk fel Magyarországon. A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot. Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, hatmilliárd köbméteres készletmennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télben, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

A minisztérium jelezte azt is, hogy a kormány nemcsak az ellátás biztonságáról gondoskodik, hanem a rezsivédelemmel mérsékli a háztartások energiaköltségeit is. Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában. A kormány a háborús időkben is megvédi, az átlagfogyasztásig fenntartotta a rezsicsökkentést, amelynek kiadásait a jövő évi költségvetésbe is betervezte. Az adatok szerint a rezsivédelem működik. 

Az első teljes rezsiévben, tavaly augusztustól idén július végéig a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.