A járvány után sem tolódott ki az önálló élet kezdete

Nem változott érdemben a magyar fiatalok önállósodásának kezdete, a déli tagállamokban továbbra is harmincéves kor körül mozog, míg a skandináv országokban már 22-23 évesen otthagyják a mamahotelt a fiatalok. A tendencia a koronavírus-járvány után sem romlott, azonban a fiúk később önállósodnak a lányoknál, főleg Közép-Európában.

2023. 09. 22. 5:14
albérlet, költözés, mamahotel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem új keletű jelenség a mamahotel Európában, a tanulmányi idő meghosszabbodásával a különköltözés ideje a hatvan-hetven évvel ezelőtti 18–20 éves korról ma minimum 22-23 éves korra, jellemzően a tanulmányok befejezésének utánra tolódott. A 2015-től 2022-ig lezajlott ingatlandrágulást természetesen az elsőlakás-vásárlók is megérezték, azonban az önálló élet kezdetének ideje a koronavírus-járvány után sem nyúlt meg – mondta el lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legtöbben 25–30 éves koruk között önállósodnak. Fotó: Shutterstock

Kifejtette, az Eurostat szerint a magyar fiatalok átlagosan 27,1 évesen költöznek el otthonról, az uniós átlag 26,4 év (a koronavírus-járvány előtt 26,2 év volt, ami legfeljebb néhány hónapnyi eltérést jelent). Ami viszont tartós tendenciaként elmondható, hogy a déli régióban, illetve Szlovéniában, Szlovákiában és Horvátországban harmincéves kor körül alakul az önállósodás átlagéletkora. Ezzel szemben északon, a skandináv térségben, illetve Hollandiában már a húszas évek elején, 22-23 évesen megtörténik a leválás – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, Magyarországon meghatározó tényező, hogy kiemelten sokan, tízből kilencen saját tulajdonú ingatlanban élnek, és a fiatalok is erre törekszenek.

Két út áll előttük. Ha a keresetük azt a részét félreteszik, amelyet lakhatásra és rezsire fordítanának albérletben, egy garzonlakás bérbevételével számolva másfél, legfeljebb kétmillió forintot gyűjtenek össze évente a mamahotelben, ami önerőnek valóban kevés, ám az otthon töltött további néhány év alatt a pályakezdő keresetek emelkedhetnek, több év alatt nagyobb önerő gyűlik össze. A saját lakás vásárlásához húszszázalékos arány szükséges. Három év alatt egy garzonra fordítható önerő már összegyűjthető. A tényleges vásárláshoz, ha valaki nem vállalja a hitelfelvételt (és esetleg nincs olyan stabil párkapcsolata, akivel a támogatott konstrukciókat, mint például a csok vagy a babaváró) igényelhetné, az albérletet választja, azonban a szakértő felhívta a figyelmet, hogy egyetlen keresetből egy albérlet fenntartását nehéz kigazdálkodni. Lényegében ez a költséghatékonyság is szólhat még a mamahotel mellett. Írtuk, a szobabérlés sem sokkal olcsóbb, rezsivel együtt közel százezer forintot tesz ki egy hónapban, és nem biztos, hogy ismerősökkel sikerül osztozni egy lakáson.

Bár erről nem szívesen beszélünk, a fiatalok számára indulótőke lehet még az ingatlanörökség is. Van, amikor a fiatalok az üresen maradt lakásba költöznek be, ha pedig helytől, ingatlanmérettől függő áron értékesítik, a rájuk eső rész vagy egész képezi az önerőt a lakásvásárláshoz. Balogh László ezzel kapcsolatban megjegyezte, ez a piacon egyfajta körforgást jelent, az életkezdőket pedig az ország, tágabban térségünk hagyománya alapján a saját tulajdonú lakás iránti vágy motiválja.

Rámutatott: amíg a koronavírus-járvány sem változott érdemben az önállósodás átlagos ideje (ami a legtöbb országban 25-30 év), addig jelentős eltérés mutatkozik e téren a nemek között. A fiúk, férfiak ugyanis átlagosan két évvel tovább maradnak a mamahotelben. Különösen szembetűnő az Eurostat szerint Románia, ahol a fiatal férfiak 29,9 évesen, a nők pedig 25,4 évesen önállósodtak, ezt követi Bulgária 4,1 év különbséggel, ahol a férfiak 32,3 évesen, a nők 28,2 évesen költöztek el. Balogh László itt hozzátette, Horvátországban, Szlovákiában és idehaza is átlag feletti a különbség, nehéz nem észrevenni, hogy Közép-Európáról van szó, ahol a családmodellek jobban meghatározók. Ezzel szemben Luxemburgban mindössze fél év a különbség, Svédországban, Dániában és Máltán sem éri el az egy esztendőt.

Borítókép: A lányok jellemzően korábban önállósodnak, mint a fiúk (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.