A mamahotelt 27 évesen hagyják ott a magyar fiatalok

A 25 és 34 év közötti fiatal felnőttek 40,8 százaléka él szüleivel Magyarországon, némileg többen, mint az EU átlag.

Nagy Kristóf
Forrás: Eurostat2020. 08. 14. 18:35
null
A fiatal felnőttek közül a nők jóval hamarabb hagyják ott a mamahotelt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a 25 és 34 év közötti fiatal felnőttek 40,8 százaléka élt otthon szüleivel. Ezzel a korosztályból némileg többen maradtak a mamahotel biztonságában, mint az európai uniós átlag, amely 30 százalék körül alakult – derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Az Európai Unió egészét tekintve átlagosan 26 éves korukban költöznek el szüleiktől a fiatalok, Magyarországon 27 évesen.

Egész Európára jellemző, hogy a fiatalok egyre később költöznek el otthonról.

Az önálló élet kezdete jelentősen eltér az uniós tagállamok között, a különbségek összefüggenek a földrajzi elhelyezkedéssel. A dél-európai tagállamokban jellemzően későn, 29-30 éves korukban költöznek el a mamahotelből a fiatalok, de a 27 tagállam közül Horvátországban élnek a szülői házban a legtovább, átlagosan 31,8 éves korukig.

A fiatal felnőttek közül a nők jóval hamarabb hagyják ott a mamahotelt
Fotó: Bach Máté

Ezzel szemben Skandinávia államaiban egész korán, 17 és 22 éves koruk között már önálló otthonban élnek a legtöbben. Svédországban önállósodnak leghamarabb, 17 évesen a fiatalok. Ahogy korábbi cikkünkben kifejtettük, az északi országokban hamarabb kezdenek el dolgozni a fiatalok, így az anyagi függetlenedés útjára is korábban lépnek. Szemben a dél-európai országokkal, ahol gyakori, hogy a felnőtt korú gyermekek csak a házasságkötést követően hagyják el a szülői házat.

Míg a magyaroknál 27-28 éves kor körül költöznek külön háztartásba a fiatalok, addig a svédeknél jellemzően 17,5 éves korukban hagyják el a szülőket.

Horvátországban, Szlovákiában és Olaszországban harmincéves kor fölött válik általánossá az önálló élet, de a magyaroknál később önállósodnak a lengyelek is. Idehaza 2010 óta nem változott érdemben a 25-34 éves korosztályban a szülőkkel élők aránya, mint ahogy az önálló életkezdet is jellemzően 27-28 éves kor körül alakult.

Hamarabb önállósodnak a nők

Luxemburg kivételével az összes EU-s tagállamra jellemző, hogy a 25 és 34 év közötti fiatal felnőttek közül a nők jóval korábban hagyják el a szülői házat. Magyarországon mutatkozik az egyik legnagyobb különbség: míg a nők 25 éves koruk körül kezdenek önálló életet, a férfiak 28 és 29 éves koruk között. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a magyarországi adatok a kitolódó tanulmányi idővel, a munkaerőpiaci lehetőségekkel, valamint anyagi okokkal magyarázhatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.