Ursula von der Leyen újraválasztása nem magától értetődő + videó

Megesett, hogy a német katonák kénytelenek voltak seprűnyelet használni géppuskák helyett.

2023. 09. 06. 17:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Politico csaknem egy évvel az EP-választások előtt lényegében eredményt hirdetett az Európai Bizottság elnökéről. Azt állítják, hogy elsősorban Ursula von der Leyen döntésén múlik, hogy marad-e – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésben. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az Európai Bizottság új vezetőjének kinevezését az új parlament véglegesíti majd, a lap szerint azonban mindez csupán formalitás, és Ursula von der Leyen újrázhat. Az, hogy milyen teljesítmény indokolja az elhamarkodott bizalmat, nem derül ki.
– A Politico az újraválasztás egyetlen kerékkötőjeként Magyarországot nevezi meg, amely vette a bátorságot, és jelezte, hogy támogatása azért nem teljesen magától értetődő. Hazánk leginkább azt nehezményezi, hogy bár Ursula von der Leyen az EU végrehajtó hatalmát vezeti, minden lehetséges eszközzel igyekszik rákényszeríteni saját háborús és szankciós programját a tagállamokra. Még akkor is, ha az ellentétes a tagállamok és az unió érdekeivel – ismertette a szakértő.

A lap végül hozzáteszi, hogy nincs nagy baj, mert az elnök jelöléséhez a tagállamok minősített többsége is elegendő, így a magyaroknak úgy sincs vétójoguk. Hortay Olivér szerint a vita már önmagában is abszurd.

A főáramú média következetesen úgy keretezi a helyzetet, mintha Ursula von der Leyen még választhatna is a NATO főtitkári és az Európai Bizottság elnöki székei között. Csakhogy mindkét pozíció választott tisztség, vagyis nem a jelölt dönt, ellenkezőleg: éppen róla döntenek.

– Ráadásul a valóságban Von der Leyennek még vigyáznia is kell, nehogy két szék között a padlóra essen. Ugyanis sem brüsszeli karrierje, sem korábbi, német védelmi miniszteri teljesítménye nem volt túl meggyőző. Emlékezetes, hogy egy 2014-es NATO-gyakorlaton – felszerelés hiányában – a német katonák kénytelenek voltak seprűnyelet használni géppuskák helyett – hangsúlyozta az üzletágvezető. Hortay Olivér kiemelte, hogy az automatikus bizottsági újraválasztás legalább ennyire elrugaszkodott a valóságtól.

– Amikor a magyar kormány mindössze a hatáskör túlterjeszkedését kritizálja, valójában még elegánsan is jár el. Sokkal súlyosabb ügyek is nyomják Von der Leyen vállát. A vakcinabeszerzések, a családi összefonódások multinacionális vállalatokkal vagy éppen az ukrán gabonaimport körüli botrány már jóval kényelmetlenebb kérdéseket vetnek fel – mondta az üzletágvezető. 

Hortay Olivér szerint világos, hogy az EP-választások csak egy púp a jelenlegi brüsszeli elit és a csatolt médiumok hátán.

– De elvileg még demokráciában élünk, ahol a választóknak és az általuk megválasztott tisztségviselőknek befolyásuk van a döntéshozatalra. Márpedig ha ezt komolyan vesszük, akkor nem az a kerékkötő, aki asztalra teszi Von der Leyen teljesítményének kérdését, hanem aki megpróbálja lesöpörni azt – zárta a nyilatkozatát a szakértő.

 


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.