Szijjártó Péter kendőzetlen őszinteséggel szólt oda Ursula von der Leyennek + videó

Nincs esély arra, hogy Brüsszel átgondolja vagy visszalépjen a szankciós politikától – válaszolta lapunk kérdésére Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azeri hivatali kollégájával tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten, ahol a két ország közti együttműködés mellett szóba került Ukrajna európai uniós csatlakozásának kérdése, a kárpátaljai magyarok jogai, valamint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki mandátumának eddigi eredményei is.

2023. 09. 04. 16:27
BAYRAMOV, Ceyhun; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter az azeri külügyminiszterrel tárgyalt Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor azt látjuk, hogy minél szorosabb Magyarország és Azerbajdzsán együttműködése, annál többet profitálunk mi, mind hazánk energiaellátásának biztonsága, mind a gazdaság növekedési pályán tartása szempontjából – húzta alá Szijjártó Péter Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn, Budapesten.

Mint azt a tárcavezető kiemelte, a kormány elsődleges feladatának tartja, hogy folyamatosan haladjon előre az energiadiverzifikáció tekintetében, ennek pedig Azerbajdzsán egyik kiemelten fontos szereplője. 

Jó hír, hogy hosszú évek tárgyalásait követően idén megindult a fizikai gázáramlás Azerbajdzsán és Magyarország között 

– mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, korábban százmillió köbméternyi földgáz vásárlásáról és további ötvenmillió köbméternyi földgáz magyarországi tárolásáról állapodtak meg a felek. Mint mondta, a kormány ezt a mennyiséget tovább növelné, nagyjából éves szinten egymilliárd köbméternyire.

Azonban, hogy ez sikeres lesz-e, az már nem rajtunk múlik, hanem az Európai Unión 

– fogalmazott a tárcavezető. Szijjártó Péter elmondta, jelenleg a délkelet-európai földgázszállítási infrastruktúra nem rendelkezik elegendő kapacitással a közép-európai diverzifikációs igények kielégítésére, Brüsszel azonban nem hajlandó hozzájárulni a bővítés finanszírozásához. 

Ezért innentől kezdve Brüsszel elveszítette mindenfajta jogi alapját arra, hogy beleszóljon, hogy Közép-Európa országai, azon belül is Magyarország honnan veszi a földgázt, vagy éppen honnan nem

– húzta alá. 

Mint azt a miniszter kifejtette, Azerbajdzsán nem csak energetikai, de gazdasági szempontból is kiemelten fontos partnere hazánknak. –A kereskedelmi forgalmunk az esztendő első felében már kétszer akkora volt, mint tavaly egész évben – hívta fel a figyelmet, majd arról is beszámolt, hogy a 2020 őszén Örményországtól visszafoglalt azeri területek újjáépítésében fontos szerepet töltenek be a magyar vállalatok. 

Egy települést teljes egészében hazai cégek segítségével fognak felhúzni, amely jelentős munkalehetőséget biztosít a magyar építőipari szektor számára.

 

Megbízható partner

Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter méltatta a két ország közti szerteágazó együttműködést, amely a gazdasági és energetikai partnerség mellett az oktatás, kultúra, gyógyszeripar és sport területén is gyümölcsöző. A tárcavezető külön gratulált hazánknak a budapesti atlétikai világbajnokság színvonalas lebonyolításáért.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Ceyhun Bayramov elmondta, hogy Azerbajdzsán mindig is megbízható partnere volt az európai országoknak az energiaellátás szempontjából, először olajat, most már földgázt is szállít a kontinensre. 

Mint mondta, 2021-ben több mint nyocmillió köbméter, 2022-ben 11,4 millió, idén pedig több mint 12,5 millió köbméternyi földgázt exportál az európai országoknak. A külügyminiszter leszögezte, hogy a partnerekkel együttműködve mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy sikerüljön teljesíteni az Európai Bizottság és Baku között tavaly júliusban kötött megállapodásban vállalt, éves szinten húszmillió köbméternyi földgáz szállítását.

 

Nincs esély a szankciós politika megváltoztatására

Szijjártó Péter a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, az Európai Unió szankciós politikája egyértelműen megbukott, az európai emberek többet szenvednek miattuk, mint Oroszország. Az elmúlt hetekben egyre több az olyan nyugati hang – legutóbb Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter beszélt erről –, miszerint hatástalanok a büntetőintézkedések és át kellene gondolni a szankciós rezsimet.

Hogy miért nem fog Brüsszel mégsem visszalépni a szankciós politikától, annak személyi és politikai okai vannak 

– magyarázta a tárcavezető. Mint mondta, egy ilyen döntéssel beismernék a büntetőintézkedések sikertelenségét, ezért pedig vállalniuk kellene a felelősséget az uniós vezetőknek, amit nyilvánvalóan el akarnak kerülni.

 

Ursula von der Leyennel Európa nagyon rosszul járt

Lapunk azon kérdésére, hogy kit látna szívesen a magyar kormány az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen mandátumának lejártát követően, Szijjártó Péter elmondta, ezt majd a jövőre esedékes európai parlamenti választást követően érdemes megvitatni. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy Von der Leyen elnökségével Európa nagyon rosszul járt. 

A tavalyi év volt az első, hogy Kína részesedése a világ GDP-jéből nagyobb volt, mint az Európai Unióé 

– magyarázta a tárcavezető. Rámutatott, hogy a bizottsági elnök mandátuma alatt a kelet-nyugati együttműködés szálait egyesével elvágták, azonban senki sem ad választ arra, hogy a korábbi európai gazdasági növekedés modell helyett, ami az olcsón elérhető orosz energiahordozókra épült, mi lesz az alternatíva? 

Arról nem is beszélve, hogy a bizottság Lengyelországot és Magyarországot folyamatosan hátrányos helyzetbe hozza a többi európai országgal szemben. Ez egy súlyos diszkrimináció, amelyet a bizottság elnöke nem engedhet meg magának

– hangsúlyozta. 

 

Páros lábbal tapossa Kijev a nemzeti kisebbségek jogat

Az ukrán uniós csatlakozásra irányuló újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, nincs rendjén, hogy egy olyan állam csatlakozási tárgyalásának megkezdéséhez járuljon hozzá a magyar kormány, amely két lábbal tapossa a nemzeti kisebbségek jogait. 

Mi csak azt szeretnénk, hogy azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek, visszaadják a kárpátaljai magyaroknak

– szögezte le Szijjártó Péter. Ha ez megtörténik – tette hozzá –, akkor nagyon szívesen tárgyalunk arról, hogy milyen álláspontot foglalunk el a csatlakozással kapcsolatban. Egyelőre azonban úgy fest, hogy az ukrán hatóságok erre nem nagyon törekednek, jelentette ki, arra utalva, hogy a kárpátaljai iskolákban a tanévnyitó ünnepségek alkalmával nem játszhatták le a magyar himnuszt.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.