időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Az ilyen beruházások nélkül tízezrek állása kerülne veszélybe + videó

Magyar Nemzet
2023.10.02. 13:08 2023.10.02. 13:41
Az ilyen beruházások nélkül tízezrek állása kerülne veszélybe + videó

– Az autóipar teljesítményének gyors bővülése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország az idei év második felében és jövőre európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjon felmutatni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter hétfőn Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter a Thyssenkrupp beruházásnak bejelentésén arról számolt be, hogy a német konszern 23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát, amihez a kormány 4,6 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 110 új munkahely létrehozását. Ennek nyomán a vállalat évi kétmillió darab forgó tengely előállítására lesz képes elektromos járművekhez.

– Ezekért a beruházásokért mindig nagy a verseny, és mivel a Thyssenkrupp a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító vállalata, mintegy százezer embernek ad munkát világszerte, ezért ezt a beruházást még sok-sok ország szerette volna magának megszerezni. Ez a fejlesztés is világosan mutatja, hogy a német vállalatok továbbra is bíznak Magyarországban, a magyar beruházási környezetben.  Ez a beruházás is bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány és a német beruházó vállalatok kapcsolatrendszere a kölcsönös tiszteletre alapul – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter rámutatott: 

 

a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget hazánkban, ahol a befektetett tőke mintegy húsz százaléka Németországból érkezik.

 

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy 2014 óta a mostani a 187. német vállalati beruházás, amelyhez az állam támogatást biztosít. – Mindez látszik a kereskedelmi forgalmunkon is, amely tavaly meghaladta a 67 milliárd eurót. Ez hatalmas rekord. Idén eddig 11 százalékos növekedést tudunk felmutatni, ami azt jelenti, hogy a német–magyar kereskedelmi forgalom, a Németországba irányuló magyar export is kellő alapot ad a magyar gazdaság növekedési pályán tartásához – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az utóbbi években kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, de az autóipar elektromos átalakulásának folyamata a kockázatok és nehézségek ellenére is töretlenül haladt előre ez idő alatt is. – Aki részese tud lenni az autóipari forradalmi megújulásnak, az az új világgazdasági rend győztesei közé fog tartozni. Aki nem tud részt venni ebben a forradalmi átalakulásban, az sajnos a vesztesek táborát fogja gyarapítani – vélekedett a távirat iroda ismertetése szerint. Hozzátette: Magyarország ezért nagy erőkkel szállt be ebbe a versenybe, hiszen világos, hogy a gazdaság növekedési ütemét csak úgy lehet fenntartani, s a Magyarországon lévő munkahelyeket csak úgy lehet megvédeni, ha az új, elektromos autóiparhoz kötődő beruházásokat idehozzuk.

 

Az autóipar közvetlenül jelenleg nagyjából 170 ezer embernek ad munkát, és ez a közvetett munkahelyek számát tekintve ennek a háromszorosa-négyszerese is lehet. 

 

A miniszter tájékoztatása szerint az ágazat 2010 óta több mint megháromszorozta a teljesítményét, termelési értéke tavaly már a 12 ezer milliárd forintot is átlépte, és az idei év első hét hónapjában is 22 százalékos volt a bővülés. Ez kellő alapot biztosít ahhoz, hogy az idei esztendő második felére és a jövő évre már európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjunk felmutatni.

Szijjártó Péter figyelmeztetett: ha Magyarország nem tudná magához vonzani az autóipari beruházásokat, akkor több tízezer család megélhetése kerülne veszélybe. A tradicionális autóiparban ugyanis nem lesz szükség annyi munkaerőre, mint most, ezért mindazok, akik az elektromos autóipar magyarországi beruházásai ellen hergelnek, azok valójában magyar emberek tízezreinek munkahelyeit veszélyeztetik.

Végezetül arról is beszámolt, hogy állami kitüntetésben részesíti a kormány Marc De Bastos Ecksteint, a Thyssenkrupp magyarországi vezetőjét a cég hazai tevékenységének sikerre vitele érdekében végzett munkájáért.
 

Megkezdődött az új munkatársak felvétele

A Thyssenkrupp az MTI-nek küldött hétfői közleményében kiemelte, a jászfényszarui telephelyen két gyár található, az egyikben elektromechanikus kormányrendszereket, a másikban motorkomponenseket gyártanak nemzetközi autóipari vevőknek. Ez utóbbi üzem bővül elektromos motorok rotorjainak gyártásával. A kapacitásbővítő beruházás révén 8200 négyzetméterrel növekszik a jászfényszarui gyár területe. Az építési munkálatok befejezése 2024 első negyedévében, a gyártás elindulása 2024 harmadik negyedévében várható. A jászfényszarui új üzemrészbe az új munkatársak felvételét megkezdték.

 

Borítókép: Marc De Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp magyarországi vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.