Európa bajban van, Brüsszel mégis megszorításokat vezetne be + videó

Ha valami egyszer nem működött, kár megpróbálni újra. Brüsszel nem tanult semmit.

2023. 11. 01. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel tényleg nem tanult semmit a 2008-as válságból? Európa gazdasága ismét gyengélkedik, amit az Európai Bizottság megint ugyanúgy kezelne: megszorításokkal – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. 

A szakértő szerint nincs mit takargatni: Európa bajban van. Már a német külügyminiszter is elismeri, hogy a szankciók megbuktak és az Európai Uniónak túl nagy árat kell fizetnie értük. A nemzeti kormányok tüzet oltanak és különböző támogatási programokkal igyekeznek felszínen tartani a vállalatokat, megőrizni a munkahelyeket és tompítani a megélhetési költségek emelkedését. Ez mind pénzbe kerül, így a tagállami költségvetések is egyre feszesebbé válnak.

– Brüsszel szerint azonban inkább a lovak közé kellene dobni a gyeplőt és a már meglévő gazdaságvédelmi intézkedéseket is ki kellene vezetni. Hiába esik magától is a fogyasztás és hiába kerülnek egyre többen nehéz anyagi helyzetbe, ez nem elég: az Európai Bizottság megszorításokat várna el a tagállamoktól – emelte ki az üzletágvezető.

Hortay Olivér szerint a 2008-as krízis és az eurózóna válsága már világosan megmutatták, hogy ez a típusú sokkterápia egészen egyszerűen nem működik. A gazdaság lejtmenetekor bevezetett megszorítások, az országok szintjén csak még mélyebb gödröt és még nehezebb visszakapaszkodást, a polgárok szintjén pedig személyes tragédiákat eredményeznek. A korábbi krízisek tanulsága, hogy amikor baj van, a kormányoknak még akkor is tompítaniuk kell az esést, ha ennek fájdalmas költségvetési következményei vannak. 

– Valójában az emberek eredetileg pontosan ezért hozták létre az államot; hogy amikor nehéz helyzet adódik, segítsen. A brüsszeli nyomásnak nem szabad engedni. Jól emlékszünk arra, hogy milyen következményekkel járt, amikor a 2008-as válságkor a lovak közé dobták a gyeplőt. Márpedig, ha valami egyszer nem működött, kár megpróbálni újra – tette hozzá Hortay Olivér. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/ Olivier Hoslet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.