Ez is eljött: német beismerés a szankciók bukásáról + videó

Míg Németország gazdasága recesszióba került, Oroszország növekedése meghaladta a várakozásokat, tehát a gazdasági szankciók működésképtelennek bizonyultak – mondta a minap Annalena Baerbock német külügyminiszter. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője ezzel kapcsolatban jelezte: a német politikus szájából meglehetősen képmutatónak hangzik a beismerés.

Magyar Nemzet
2023. 08. 30. 7:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A német külügyminiszter beismerte, hogy a nyugati szankciók megbuktak. Jobb később, mint soha – gondolhatjuk –, azonban mindez Annalena Baerbock szájából meglehetősen képmutató – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágán vezetője jelezte: a német politikus egy friss interjúban kifejtette, hogy míg Németország gazdasága recesszióba került, Oroszország növekedése meghaladta a várakozásokat, tehát a gazdasági szankciók működésképtelennek bizonyultak. Baerbock szerint a kudarc oka, hogy a civilizált, demokratikus rendszerek eszközei hatástalanok az autokráciákkal szemben. A nyilatkozat Hortay Olivér szerint több kérdést is felvet.

– Egy. Nem világos, hogy Oroszország autokratikus berendezkedése hogyan befolyásolja Németország gyenge gazdasági teljesítményét. Vajon nem arról van inkább szó, hogy a német kormány korábbi, szélsőségesen szankciópárti álláspontja átgondolatlan volt? Baerbock tavaly tavasszal több ízben arról beszélt, hogy Németország felkészült az orosz energiaimport leállítására és még azt az amerikai kommunikációs panelt is átvette, hogy az Északi Áramlat 2 megépítése „végzetes hiba” volt, amit mielőbb ki kell javítani – ismertette az üzletágvezető.

Hortay Olivér a második pontban a következő kérdést tette fel: komolyan másfél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Baerbock felismerje a hibát? 

 

A szakértők széles köre már közvetlenül a háború kitörése után figyelmeztetett arra, hogy energiaválság van, így az orosz beszerzésektől nagymértékben függő Európai Uniónak – és benne Németországnak – nem érdemes szankcionálnia a legnagyobb eladóját, mert a szűkös kínálat az orosz alkalmazkodást segíti, az európait pedig hátráltatja. 

 

– Az azóta eltelt időben beszámolók tömegei igazolták vissza, hogy a figyelmeztetés igaz volt és ennek az ég világon semmi köze a demokratikus vagy autokratikus berendezkedéshez. Kereskedelmi szempontból a nagy ázsiai vásárlók már tavaly nyár végén, az olajnagyhatalmakat tömörítő OPEC pedig már tavaly ősszel beálltak Oroszország mögé. Európa egy éve küzd a magas inflációval, Németország pedig az idei év eleje óta recesszióban van. Jó reggelt kívánunk! – fogalmazott az üzletágvezető.

A harmadik pontban a szakértő arról beszélt, miszerint az új nyilatkozatból nem derül ki, hogy Baerbock szerint mi következik a szankciók bukásából. A politikus korábban azt mondta, hogy a büntetőintézkedések feloldása csak akkor jöhet szóba, ha Oroszország teljesen kivonta erőit Ukrajnából. 

Ez aligha fog a közeli jövőben megtörténni, és Baerbock éppen most ismerte be, hogy a szankciók nem is mozdítják elő a törekvést. – Akkor most hogyan tovább? – tette fel végül a kérdést Hortay Olivér.

 

 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: Jean-Francois Badias/MTI/EPA)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.