Ez volt az az év, amikor a nyugdíjasok lekörözték a munkában állókat

Gyakorlatilag megfeleződött a rokkantnyugdíjra jogosultak száma.

2023. 11. 20. 18:45
Parrag Zoltán; Varga Viktorné
Budapest, 2021. november 12. Parrag Zoltán egyesített kézbesítõ átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel ötödével, vagyis 18,2 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke az elmúlt tíz évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ebből egy jelentős, ötszázalékos erősödés a tavalyi évben történt, amikor is a nyugdíjemelések és a februárban kifizetett 13. havi nyugdíj együttesen 21 százalékkal növelték a nyugdíjak összegét. 

A múlt esztendőben a nyugdíjak vásárlóerejének növekedése a keresetekét is meghaladta 2,3 százalékkal.

 

Itt a legmagasabb

Az idén januári nyugdíjemelést követően az öregségi nyugdíj átlagos összege 208 ezer forint lett. A budapesti nyugdíjasok részesültek országosan a legmagasabb ellátásban: a fővárosban lakó szépkorúak átlagosan 248,5 ezer forintot kaptak kézhez. Budapest mellett Pest vármegye öt járásában, valamint a tiszaújvárosi járásban érte el a 230 ezer forintot az időskori ellátás összege.

Miért olyan alacsony?

Az öregségi nyugdíjasoknak alig több, mint egytizede – 13 százaléka – részesült 120 ezer forintnál alacsonyabb ellátásban, 15 százalékuk pedig 300 ezer forint, vagy annál nagyobb összegű juttatásra volt jogosult. 

A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része egyébként a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt.

 

nyugdíj grafikon forrás: KSH
 

 

Változó létszám

Bár az elmúlt tíz év során valamelyest – 1,96 millióról 1,99 millióra – nőtt az öregségi nyugdíjasok száma, összességében csökkent azoknak a köre, akik részesültek valamilyen nyugellátásban

Így míg 2012-ben 2,92 millióan kapták az államtól a nyugdíj valamely formáját, addig tavaly ennél már félmillióan kevesebben: 2,4 millió fő. 

Ez a tendencia jelentős részben annak tudható be, hogy az elmúlt évtizedben közel a felére apadt a rokkantnyugdíjban részesülők csoportja, hiszen míg 2012-ben 473 ezren voltak jogosultak a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásra, addig idén már csak 254 ezren.

A borítókép illusztráció (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.