A dánok, a portugálok és a horvátok is a hátunkat nézik

Több uniós államban is szívesen cserélnének a nyugdíj előtt álló magyarokkal.

2023. 11. 10. 19:41
Nemes József; Nemes-Bogdándy Éva; Nemes Olivér
Debrecen, 2018. augusztus 12. Nemes-Bogdándy Éva, Nemes József és Nemes Olivér (b-j) az egyterű nappaliban. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken készült el az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület, a város egyik zöld övezetében. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak a magyarok. A statisztikai hivatal adatai szerint az egészségesen várható élettartam hazai értéke az elmúlt években gyors ütemben közelített az EU-átlaghoz. Utóbbi jelenleg 63,6 év, amihez képest a 2021-es esztendőben csak 1,1 év volt a lemaradásunk, ezzel pedig a többi között megelőztük Portugáliát, Dániát, Horvátországot, valamint mind a három balti államot.

 

 

 

A lakosság is érzékeli

Az utóbbi években a javulás mindkét nem esetében több mint fél évtizednyi volt: a születéskor egészségesen várható élettartam 2010 óta a férfiaknál kerek 5 évvel, a nőknél pedig 5,2 esztendővel nőtt. Míg 2010-ben világra jöttükkor a férfiak 56,5, a nők pedig 58,9 egészségesen eltöltött évre számíthattak, addig tavaly ez az adat már 61,5, illetve 64,2 év volt.

A javuló tendenciákat a lakosság is érzékeli, hiszen a magyarok egyre nagyobb hányada értékeli jónak vagy nagyon jónak az egészségi állapotát. A 2010-es felmérésben a megkérdezettek 55,2 százaléka számolt be arról, hogy jó egészségnek örvend, a 2022-es kutatásban pedig már 67,3 nyilatkozott hasonlóan, így ezen a területen harmadára csökkent az uniós átlagtól való lemaradásunk a vizsgált időszakban.

 

Várható évek

Az egészségesen eltöltött évek kitolódása mellett a születéskor várható élettartam is nőtt az előző évtized eleje óta. A nők esetében 78,38-ról 79,05 évre nyúlt 2012 és 2022 között, a férfiakéban pedig ennél még kicsivel nagyobb arányban: 71,45 évről 72,55-re.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.