Ötnaponta vehetünk új hűtőt, de ez egyáltalán nem baj

Eközben miként áll a hús, a tej és a kenyér ügye?

2023. 11. 08. 17:30
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan emelkedett az életszínvonal Magyarországon az elmúlt bő évtizedben, s még a világjárvány sem tudta megakasztani a folyamatot. A javulás egyik fontos fokmérője a nettó reálkeresetek növekedése, ami a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 68 százalék volt 2010 és 2022 között. A bruttó értéket nézve még magasabb – 2,54-szeres – a növekedés. A bérek erősödésének java része nyolc év leforgása alatt – 2014 és 2022 között – ment végbe, mivel a 2010 utáni néhány esztendő a gyengélkedő gazdaság rendbetételével telt.

 

A hosszú ideig tartó fellendülés abban is tükröződik, hogy néhány alapvető élelmiszerből és a mindennapi élethez fontos fogyasztási cikkből jóval többet lehetett vásárolni az átlagbérből 2022-ben, mint az előző évtized elején. Figyelemre méltó, hogy a pandémia miatti visszaesés ezen nemigen változtatott. 

Tej, kenyér, sertéscomb 

Így például míg 2010-ben sertéscombból 119 kilogramm jött ki az átlagkeresetből, addig 2022-ben már 227 kiló. Az átlagos bérből 660 liter pasztőrözött tejet lehetett vásárolni az előző évtized elején, a pandémia kitörésének évében pedig 1021 litert. 

 

A koronavírus világjárvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak begyűrűzése után, 2022-ben 879 liter tej megvásárlására volt elegendő az átlagkereset, ami tehát még mindig sokkal jobb a 2010-es adatnál. A legfontosabb pékáruból is többet lehetett venni az átlagbérből. 2010-ben 543 kiló fehér kenyér tellett ki az összegből, viszont a járvány kitörése évében már 754 kilogramm. Igaz, a pandémia miatti drágulással ez nagyjából a 2010-es szintre esett vissza.

Öt nap = egy hűtő 

Benzinből viszont még tavaly is majdnem kétszer annyit lehetett vásárolni az átlagkeresetből, mint az előző évtized elején. 2010-ben az átlagbér 395 liter üzemanyag árának felelt meg, a múlt évben pedig kereken 700 liternek. A benzin relatíve olcsóbbá válása egészen a pandémiás időkig tartott: 2015-ben 454 liter, 2020-ban pedig 748 liter jött ki az átlagbérből. 

Az életszínvonal javulása jól nyomon követhető abból is, hogy a vizsgált időszakban az átlagfizetéssel hány nap alatt lehetett megkeresni egy hűtőszekrény árát. 

Míg 2010-ben közel két munkahetet, vagyis 12 napot kellett dolgozni a fontos konyhai eszköz megvételéhez, addig tavaly már mindössze öt nap elég volt ehhez.

 

Háromból egy maradt 

A reálbérek értékének növekedésében jelentős szerepe volt annak is, hogy a magyar munkaerőpiaci helyzet jóval kedvezőbbé vált az elmúlt években. 

 

Míg 2010-ben 11,2 százalékos volt a munkanélküliség, tavaly már csak 3,8 százalék volt ez a ráta. Vagyis az állástalanok száma gyakorlatilag harmadára esett: 475 ezer főről 187 ezer főre csökkent bő tíz év alatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.