Az Európai Unió engedélyezte a Budapest Airport Holding felvásárlását

Az Európai Bizottság megállapítása szerint a tervezett összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat.

2023. 12. 13. 18:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a Corvinus Zrt. és a VINCI Airports felvásárolja a Budapest Airport Holdingot – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán. Az uniós bizottsági közlemény szerint az Európai Bizottság az európai összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján hagyta jóvá, hogy a magyarországi székhelyű Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a franciaországi székhelyű VINCI Airports közös irányítást szerezzen az Airport Holding Tanácsadó Kft. (Budapest Airport Holding) felett. Az ügylet elsősorban a repülőtér-üzemeltetési ágazatot érinti.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint a tervezett összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a felek nem ugyanazon a piacon vagy vertikálisan összekapcsolt piacokon vannak jelen. A tervezett ügyletet az uniós bizottság egyszerűsített összefonódás-ellenőrzési eljárásban vizsgálta meg – tették hozzá az MTI ismertetése szerint.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tegnap közölte: a kormány szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami visszavásárlását követően a működtetésről és a kapcsolódó szolgáltatásokról a jövőben többségi állami befolyás alatt álló gazdasági társaságok útján gondoskodjon. A kormány célul tűzte ki, hogy a társaságok piaci alapon működjenek, működésükre a magánpiaci szereplőkre vonatkozó jogi előírások legyenek érvényesek és a megszokott nemzetközi iparági sztenderdek érvényesüljenek.

Ezt a célt szolgálják a kedden elfogadott törvénymódosítások is, amelyek garantálják, hogy a közeljövőben többségi állami tulajdonba kerülő társaságok piaci alapon, hatékonyan és versenyképesen működjenek. 

Ezzel is hozzájárulva, hogy modern, XXI. századi elvárásoknak megfelelő és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó reptere legyen hazánknak, amely egyaránt segíti a turizmus és a logisztikai szektor teljesítmények növelését.

Borítókép: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.