Jelentősen nőttek decembertől a legkisebb bérek

A minimálbér és a szakmunkás-minimálbér emelése közvetlenül közel egymillió dolgozót érint.

2023. 12. 27. 10:58
null
Szigetszentmiklós, 2023. szeptember 11. A Pex Automotive Systems Kft. új üzeme az avatás napján Szigetszentmiklóson 2023. szeptember 11-én. A kínai Baolong autóipari beszállító cégcsoporthoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. üzeme mintegy 5,1 milliárd forint értékű zöldmezős beruházásban valósult meg, amelyhez az állam 1,5 milliárd forint támogatást adott. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén példa nélküli módon már december elsejétől emelkedtek a kötelező legkisebb bérek Magyarországon, a bérmegállapodásnak köszönhetően. A minimálbér és a szakmunkás-minimálbér (garantált bérminimum) emelése közvetlenül közel egymillió dolgozót érint – emlékeztet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye. 

Az előre hozott béremelésekkel a magyar családok anyagi helyzete tovább javulhat, ami a fogyasztás növekedéséhez és ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is hozzájárul – írják.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán történt megállapodás alapján a kormány döntésének megfelelően – a szokásosnál egy hónappal korábban – már 2023. december 1-jétől emelkedtek a legkisebb keresetek. A minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra növekedett. A Gyurcsány-korszakhoz képest tehát már több mint három és félszeresére nőttek a legkisebb keresetek, ezzel Magyarország az unión belül a negyedik legnagyobb mértékű növekedést érte el 2010 óta.

A minimálbérekkel párhuzamosan a magasabb kategóriákba tartozó bérek is folyamatosan növekedtek, a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben egymillióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon.

Az infláció visszaszorításának köszönhetően ráadásul szeptembertől újra emelkedtek a reálbérek is, azaz egyre többet ér a családok jövedelme – fogalmaz a közlemény. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.