Egy vármegye, ahol nem kell az ingatlanok rohamos drágulásától tartani

Az infrastrukturális beruházások jelentősen hozzájárultak Vas vármegye fejlődéséhez, ugyanakkor az alacsonyabb ingatlanpiaci forgalom miatt az árak sem szálltak el. A lapunknak nyilatkozó szakértők elmondták azt is, hogy több minden szól a helyben maradás mellett.

2024. 03. 10. 6:15
család, gyerek, csok Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vas vármegye a nyugat-magyarországi régió közepét fedi le, nyugati széle egyben az osztrák határ. Az M86-os út megépülése és 2015-ös átadása jelentősen javította az infrastruktúrát. Ez és a határ menti ingázás lehetősége pedig az ingatlanárakban is megmutatkozott – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Akad drága luxusingatlan is a kínálatban, azonban a piac nem Magyarország harmadik legkisebb megyéjében a legélénkebb, ugrásszerű áremelkedés sem várható Fotó: Ingatlan.com

Emlékeztetett: 2016 tavaszát és 2024 februárját összevetve Szombathelyen a használt lakások ára szinte pontosan megháromszorozódott, ugyanakkor – Magyarország harmadik legkisebb megyéjéről lévén szó – az ingatlanpiaci kínálat is eszerint alakul. Jelenleg közel 2500 lakóingatlant kínálnak eladásra, egy év alatt negyedével nőtt a kínálat. Ugrásszerű keresletnövekedéstől sem kell tartani, így hirtelen drágulás sem várható a szakértő szerint.

Szombathelyen 630 ezer forint az átlagos négyzetméterár, az új építésűeké pedig 750 ezer forint, ami nem számít kiemelkedően magasnak. Nem is a megyeszékhely a legdrágább: Szentgotthárdon, Kőszegen és Őriszentpéteren is magasabbak a négyzetméterárak, 650 és 800 ezer forint köré szóródnak.

A vármegye 216 településéből mindössze harminc számít kifejezetten olcsónak, ahol a négyzetméterárak átlaga nem éri el a kétszázezer forintot. Ugyanakkor a viszonylag alacsony ingatlanpiaci forgalom, az ingázás lehetősége, valamint az Őrség, illetve Sárvár miatt az idegenforgalomnak köszönhetően, főleg a csok plusz és vagy a falusi csok felhasználásával viszonylag könnyen megvalósítható a helyben maradás, hiszen a lakhatás megfizethető és van munkalehetőség is.

Aki közelebb költözne a határhoz, az a szakértő szerint Sopront vagy Győrt választja – utóbbi négyzetméterárai egyébként valamivel magasabbak, mint a szombathelyi új építésűeké.

A nyugati határszéli fekvés ugyanakkor az albérletpiacon jelentős felzárkózást hozott. Szombathely a negyedik legdrágább vidéki város e tekintetben, 165 ezer forint az átlagos bérleti díj. Korábban írtuk, nem csupán magyar bérlők találnak itt lakhatást, a határ túloldaláról érkezők például euróban fizetnek a szállásért. A város lakosságszáma egyébként nőtt, 2023-as adatok szerint több mint 78 ezren lakják, statisztikai átlagot nézve minden harmadik Vas megyei itt él. Ez a tény inkább a bérbeadóknak kedvez, a lakásárak nem tükrözik – jegyezte meg a szakértő.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője lapunk megkeresésére arról számolt be, a 2022-es adatnál 3 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 78 négyzetméter alapterületű otthonokat választottak a Duna House ügyfelei Vas megyében, amelyekért átlagosan 31,1 millió forintot fizettek a vásárlók. Az ingatlanközvetítő közbenjárásával zárult adásvételek közel felében a megyeszékhelyen található ingatlanok szerepeltek. Itt az otthonteremtésre fordított összeg 35,5 millió forintra emelkedett, a 69 négyzetméteres alapterület lett az átlag. Itt a befektetési célú vásárlók is jelen vannak, lásd a már említett bérbeadói piacot. A családi házaknál egyébként a 80-90 millió forintos ársáv jelent felső határt. A második legkeresettebb település Kőszeg volt, a harmadik pedig Sárvár.

Az olcsóbb településekből, noha arányaiban kevés van, akad olyan, ahol az átlagos négyzetméterár a százezer forintot is alig éri el. A KSH Ingatlanadattár adatai szerint 2022-ben Magyarszecsőd, Hosszúpereszteg és Jánosháza tartozott ezek közé. Azon területek közül, ahol 2023-ban zárult az ingatlanközvetítő segítségével tranzakció, a Celldömölki Járás településein találkozhatnak a legkedvezőbb árú otthonteremtési lehetőségekkel az ügyfelek. A megyén belül az őrségi területek speciális lokációnak számítanak, ugyanis nagyon nagy telkek találhatók ezen a területen, ami az árazást is befolyásolja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.