Visszatérhetnek a befektetők is az ingatlanpiacra

Az év vége felé térhetnek vissza a befektetők (is) az ingatlanpiacra. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint megtérülő befektetés lehet új építésű vagy jó állapotú lakást venni és azt kiadni, és olyanra is van példa, ahol egy egész háztömböt is kitesznek az ilyen bérlakások.

2024. 03. 08. 5:39
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlan 2021-ig slágertermék volt, a nagyvárosokban éves szinten nemritkán 20-25 százalékos drágulással. Tavalyelőtt azonban ez a folyamat megállt, a hitelek megdrágultak, ellenben az állampapír 15-20 százalékos hozamokat kínált, így az azóta eltelt mintegy másfél év alatt ezeregyszázmilliárd forint csatornázódott át az állampapírpiacra, nem kis részben az ingatlanpiacról – mondta el lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Városi lakóingatlan-fejlesztés. Fotó: Éberling Andás

Hozzátette, ha nem is egyik napról a másikra, de visszatérhetnek a befektetők is az ingatlanpiacra, hiszen az állampapírok hozama az inflációhoz igazodik. 

A visszatérés fokozatosan történik, jelenleg a vevőknek még megvan az erős alkupozíciójuk, a csok plusz felfutásával és ezzel párhuzamosan a befektetők vásárlásaival ismét keresletivé válhat a piac és ez felfelé mozdíthatja majd az árakat – magyarázta a szakértő.

Szólt arról is, noha az ingatlanoknál az állampapírokkal ellentétben létezik amortizáció, sokan alábecsülik a hozamot. A bekerülési költség nem változik, a bérleti díj azonban igen, és bár a KSH-Ingatlan.com lakbérindex szerint 2023-ban éves szinten 12 százalékkal nőttek a lakbérek, ez elmaradt az éves infláció mértékétől. Viszont 2021-ig a nagyvárosi ingatlanok éves szinten nemritkán 20-25 százalékot is drágultak évenként.

Azért a nagyvárosok megfogalmazás, mert már nem csak a főváros áll a befektetők célkeresztjében. Az olyan stabil kereslettel rendelkező nagyvárosok, mint Győr, Debrecen és újabban Szeged felértékelődtek, felértékelődnek. A szegedi nagyberuházás híre már 75-80 százalékkal növelte az érdeklődést az ottani ingatlanok iránt az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanezek a városok az albérletpiac szempontjából is érdekesek: Székesfehérvár, Győr és Debrecen átlagos 2024-es albérletárai lényegében megegyeznek a tavalyi budapesti átlagárszinttel.

A szakértő beszélt arról is, nem csupán a hol, hanem a mikor is kérdés: szerinte az év vége felé, 2025 elején várható a befektetők megjelenése, most az összingatlanpiac 15-20 százalékát tehetik ki a befektetési célú vásárlások. Az újlakás-piacon régebben a befektetők aránya elérte a 45 százalékot is – emlékeztetett a szakértő, hozzátéve, hogy az okok igen kézenfekvők. Ugyanis az új vagy újszerű lakások mellett szól a nagyobb értéktartás, kisebb amortizáció, illetve a magasabb hozam, hiszen jó állapotuk miatt drágábban kiadhatók. Egyszeri pluszköltséget a bútorzat megvásárlása jelenthet, míg egy erősen felújítandó használt ingatlannál rejtett hibák is feltárulhatnak. Ezzel együtt az utóbbi kategória is sokáig kifizetődő volt a befektetők számára, lásd a lakások éves drágulási ütemét. Ám emiatt és persze az építőanyagok árának növekedése miatt a közelmúltban már egyre kevésbé érte meg felújítandó ingatlant venni befektetési céllal. Napjainkban már ismét vannak szabad építőipari kapacitások, és a túlárazottság is csökkent. Egyelőre viszont még nincs csúcsra járatva a piac – tette hozzá Balogh László.

Az OTP Ingatlanpont szakértői lapunk megkeresésére arról számoltak be, vannak hazai példák nemcsak az előbb említett, hanem nagyobb volumenű ingatlanbefektetésekre is. Az egyik 2016-ban átadott lakópark olyan, amelyet egykori hotelből/munkásszállóból építettek át. A XIII. kerületben az egyik panelmunkásszállót alakították lakásokká, a másik hasonló rendeltetésű technológiájú épület funkcióváltására pedig már megvannak a tervek.

A szakértők válaszaiból kiderült még, arra is akad példa, amikor direkt bérletre épített társasházakat húznak fel. Ilyen „modern kori bérházakból” kettőt is találunk, egyet a IX., egyet pedig a XIII. kerületben. Olyan is van, amikor maga a beruházó vásárol akár többtucatnyi lakást azért, hogy kiadja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.