Lassan térnek csak vissza a befektetők az ingatlanpiacra

A 2023-as év 27 százalékos visszaesést hozott, az előrejelzések szerint lassú élénkülés 2024 második felétől, illetve a 2025-ös évben várható az ingatlanbefektetési piacon.

2024. 02. 01. 11:57
irodaház
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanbefektetési piacon tavaly 27 százalékos csökkenés volt mérhető a befektetési tranzakciók volumenében 2022-hez képest. Növekedtek a tőkeköltségek, és kihívást jelent, hogy a régió hozamai vonzóbbak legyenek a nyugat-európai országokhoz képest. A vevők és az eladók elvárásai között még mindig széles szakadék tapasztalható, a bérlői piacok pedig gyengélkednek. A nagy külföldi intézményi befektetők valószínűleg óvatosabbak és kivárnak a döntéssel – derül ki a Colliers ingatlantanácsadó cég vezetőinek összegzéséből.

A háttérben meghúzódó makroökonómiai folyamatokat nézve a 2023-as év a GDP és az ipari termelés visszaesését hozta – ez pedig az ingatlanok piacára is kihatott. Az építőipari teljesítmény 2023 első tizenegy hónapjában 5,3 százalékkal csökkent. Az építőipari termelői árak dinamikájának mérséklődésében a csökkenő kormányzati és magánberuházások, az alapanyagárak valamint az euró–forint árfolyam változása játszott jelentős szerepet.

Az irodapiacon növekvő üresedési rátákat láttak a Colliers vezetői,

de a modern, ESG irányelveknek megfelelő, jó lokációjú épületekre továbbra is érezhető kereslet mutatkozik

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 369 900 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 571 710 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 m2 saját tulajdonú irodaház található. A teljes bruttó kereslet 2023-ban 575 504 négyzetmétert, míg a nettó kereslet ugyanezen időszakban 290 082 négyzetmétert tett ki. A bruttó és nettó bérbeadás egyaránt 47 százalékos növekedést mutatott a 2022-es évhez viszonyítva. Az üresedési ráta 2023 negyedik negyedévében elérte a 13,3 százalékot. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,1 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2 százalékponttal emelkedett.

Az ipari ingatlanokat nézve tavaly év végén összesen közel háromszázezer négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen a Budapest környéki piacon. A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 91 310 m2 üres terület rögzíthető, ami 5,7 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 7,7 százalék. Összevetésül: a teljes hazai ipari ingatlan-állomány megközelítőleg 5,1 millió négyzetméter, ebből mintegy 3,5 millió négyzetméternyi Budapesten és annak közvetlen agglomerációjában található.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.