Még mindig beszólogatnak a nőknek a külsejük meg az értelmi képességeik miatt a munkahelyükön

Rendszeresen találkoznak negatív sztereotípiával a nők a munkahelyükön, legyen szó a külsejükről, személyiségükről vagy értelmi képességeikről – derül ki a Yettel friss, országos reprezentatív kutatásából. Emellett minden második nő tapasztalta már legalább egyszer, hogy a neme miatt kevésbé tartják relevánsnak a véleményét vagy hagyják szóhoz jutni.

Forrás: Világgazdaság2024. 03. 08. 5:55
African,American,Female,Empowering,Other,Colleagues,In,Workplace
2038048970 Fotó: Rawpixel.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi nőnap apropójából országos, reprezentatív kutatásban vizsgálta a Yettel, hogy milyen kimondott vagy kimondatlan hátrányok érhetik a nőket a munkahelyükön, csak azért, mert nem férfinak születtek – idézi a Világgazdaság

Megjegyzik, mindkét nemnek megvannak a maga kihívásai, 

a válaszadók több mint fele egyetértett abban, hogy férfiként könnyebb előbbre jutni a munkaerőpiacon.  

A válaszadók azt jelezték, hogy rendszeresen találkoznak olyan negatív sztereotípiákkal, amelyek a külsejükre – 36 százalék –, a személyiségükre – 33 százalék – értelmi képességükre – 36 százalék – vagy szülői szerepükre – 36 százalék – vonatkozik. Általánosságban elmondható az is, hogy főleg a fiatalabb korosztály – 18–35 év – érzi úgy, hogy a nők rendszeresen találkoznak ilyen és ehhez hasonló előítéletekkel a munkahelyi környezetükben.

Kiderül az is, hogy mindkét nem találkozik kihívásokkal a munkaerőpiacon, de 

a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy könnyebb férfiként érvényesülni egy munkahelyen,

 illetve 47 százalékuk gondolja ugyanezt az álláskeresés terén. A kitöltők több mint fele – nemtől függetlenül – legalább egyszer szembesült már azzal, hogy a nemük miatt elvárják tőlük bizonyos feladatok elvégzését. 

A női munkavállalók viszont láthatóan több akadályba ütköznek a munkahelyükön.

 59 százalékuk érezte azt, hogy minden helyzetben kedvesnek, megértőnek kell lennie,

 míg a férfiak csupán 31 százalékánál jellemző ugyanez. Továbbá, jelentősen több nő kapott megjegyzést a külsejére, a műszaki képességére vagy éreztették azt vele, hogy a neme miatt nem érthet bizonyos dolgokhoz. 

Ezek mellett minden második nő tapasztalta már legalább egyszer, hogy a neme miatt kevésbé tartják relevánsnak a véleményét vagy hagyják szóhoz jutni. Emellett sokan jelezték, hogy volt már olyan, amikor nem találták alkalmasnak egy pozíció betöltésére – 44 százalék –, esetleg azt éreztették vele, hogy nem tud olyan minőségben elvégezni valamit, mint a másik nem képviselője (41 százalék).

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.