Ahol kisebb a szórás a négyzetméterárakban – Komárom-Esztergom vármegyei ingatlankörkép

Tatabánya ipari múltja a város jelenét és jövőjét is meghatározza, ám átlagos négyzetméterárak alapján Tatán lehet a legdrágábban lakást venni, illetve bérelni. Esztergom esetében meghatározó, hogy az itteni ingatlanok megfizethetőbbek, mint a szlovák oldalon, sokaknak érheti meg az ingázás.

2024. 04. 06. 5:45
Tata öreg tó
Tata a vármegye legdrágább települése ingatlanpiaci szempontból. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komárom-Esztergom az ország egyik legkisebb alapterületű vármegyéje kevesebb mint nyolcvan településsel és viszonylag magas népsűrűséggel. Két gazdasági, munkaerőpiaci szempontból meghatározó megyei jogú városa Esztergom és Tatabánya, ám itt sem a megyeszékhely a legdrágább – ismertette lapunkkal Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Tatabányán a lakások és a házak átlagos négyzetméteráraiban gyakorlatilag nincs különbség
Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Tatabányát 558 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemzi, a lakások és a házak négyzetméterárai között szinte nincs eltérés, ami rendkívül ritka. Itt egy év alatt mintegy ötszázalékos drágulás ment végbe 2023 februárjához képest, a város ipari múltja, jellege nem csupán a jelenét, a jövőjét is meghatározza – mutatott rá a szakértő.

A megye legdrágább települése Tata. Itt 680 ezer forint az átlagos négyzetméterár, és az albérletek is itt kerülnek a legtöbbe, átlagosan 210 ezer forintba havonta. 

A szakértő megjegyezte, Komárom-Esztergomon belül nincsen akkora szórás a négyzetméterárakban, mint Somogy megyében, ahol a pár millió forintos vályogháztól a luxusnyaralóig minden előfordul, így lehetséges, hogy a tíz legdrágább település között sincsen markáns különbség.

A tízes listában található Esztergom, ahol 560 ezer forint az átlagos négyzetméterár, illetve 190 ezer forint az albérletek átlagos havidíja – ez Győr árszintjének felel meg. Az új építésű ingatlanok viszont itt a legdrágábbak, kicsivel egymillió feletti átlagos négyzetméterárral. Ennek viszont a város munkaerőpiacát meghatározó autógyártás mellett más oka is van, mégpedig a határ közelsége. A Szlovákiával való hídépítés minden értelemben érezteti hatását, számos vevő érkezik a szlovák oldalról, mivel az euróban kapott jövedelem idehaza jóval nagyobb vásárlóerővel bír, a határ túloldalán pedig jóval drágábbak az ingatlanok, mint a magyar oldalon. Megéri tehát az ingázás – mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településeire is igaz.

Ahogyan Komáromra is, ott a harmadik legdrágább, 178 ezer forint az átlagos bérleti díj, az új építésű ingatlanok viszont viszonylag olcsók, átlagosan nyolcszázezer forintba kerülnek négyzetméterenként. A város átlagárszintje viszont alig tér el Esztergomtól a már említett alacsony szórás miatt.

Ami a többi települést illeti, annak ellenére, hogy jövedelemarányosan nincsenek kifejezetten magas és megfizethetetlen árak a megyében, kétszázezer forint alatti négyzetméterárak mindössze öt települést jellemeznek a hetvenhatból. Falusi csok a közel nyolcvan település kétharmadában igényelhető, ennek pedig a szintén említett viszonylag magas népsűrűség az oka, ami pedig a városok számából, lakosságából és a földrajzi elhelyezkedésből ered.

A munkahelyteremtő beruházások Komárom-Esztergomban is meghatározóak, hosszabb távon pedig az M0 megépítendő új része formálja majd át a megye ingatlanpiacát és az egyes települések keresettségét, hiszen gyorsabban elérhetőek lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.