Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jó hír érkezett a kiskereskedelemről

Folytatódott a fogyasztás helyreállása áprilisban.

2024. 06. 06. 8:40
Shopping,Basket,With,Fresh,Food.,Grocery,Supermarket,,Food,And,Eats,koásr, bevásárlókosár, vásárlás, bolt
Illusztráció Fotó: Maxx-Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,9 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

2024. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése összességében azt jelzi, hogy a kormányzati intézkedések eredményeként a fogyasztás a helyreállás szakaszában tart, amely folyamatot az infláció leszorítása és alacsony szinten tartása, így a reálbérek szeptember óta tartó folyamatos növekedése érdemben támogat. A fogyasztói bizalom erősödésének következtében az óvatossági motívum további oldódása várható, amely a belgazdaság nagyobb teljesítményén keresztül hozzájárul a GDP növekedéséhez

– kommentálta a friss adatot a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Közölték: az éves szinten 5-6 százalékos mértékben növekedő reálbérek a belső kereslet helyreállásának, a fogyasztás bővülésének egyik fő hajtóerejét fogják jelenteni, így a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési tendencia folytatása várható.

További pozitívumot jelent, hogy áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az előző évhez képest a forgalom volumene 3,6 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az év első négy hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a családok több mint 2900 milliárd forintot költöttek, amely közel 150 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kormány céljainak megfelelően a gazdasági növekedés idén fokozatosan újraindul, jövőre pedig magasabb fokozatba kapcsol, így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a GDP, amelyet a reálbér és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása következtében a fogyasztás bővülése, ezáltal a kiskereskedelmi forgalom további erősödése is támogatni fog – olvasható a közleményben.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.