Ki nem találná, mennyi pénzt ér egy olimpiai helyezés Magyarországon

Magyarországnak egyébként már van is egy bronzérmese

Forrás: Player2024. 07. 29. 15:10
Muhari Eszter párbajtőr bronzérem vívás párizs olimpia 2024
Muhari Eszter bronzérmet szerzett első olimpiáján Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben megemelte a kormány az olimpiai, illetve a paralimpiai érmekért, valamint az egyéb helyezésekért járó pénzjutalmak összegét – emlékeztetett a Player. Ez azt jelenti, hogy azok a magyar élsportolók, akik érmet szereznek a párizsi ötkarikás játékokon – sőt, azok is, akik nem – az alábbi jutalmakat kapják.

Az első helyezett markát 55 millió forint üti, míg egy ezüstérem 39,27 millió forint ér. A bronzérmesek sem panaszkodhatnak, ők 32,35 millió forinttal lesznek gazdagabbak. 

Magyarországnak egyébként már van is egy bronzérmese, ő Muhari Eszter párbajtőröző, aki aranytussal nyerte meg a bronzdöntőjét az észt Nelli Differt ellen. 

A negyedik helyezésért 23,65 millió forint jár, egy ötödik hely pedig 15,73 millió forintot ér. 12,54 millió forint üti a markát egy magyar hatodik helyezettnek, a hetedik helyezés 6,27 millió forintot ér, és még a nyolcadik helyezésért is jár pénzjutalom, amely összesen 3,08 millió forint.

A paralimpikonok is szép summát kapnak Magyarországon, az első helyezett 27,5 millió forintot, a második 19,635 millió forintot, a harmadik 15,675 millió forintot, míg a negyedik helyezés összesen 11,825 millió forintot ér. Az ötödiknek 7,865 millió forint, a hatodik helyezés 6,27 millió forintot ér, a hetedik 3,135 millió forintot, a nyolcadik helyezett pedig 1,54 millió forintos jutalmat kap. 

A portál emlékeztet arra is, hogy az olimpiai és paralimpiai dobogósok 35 éves koruktól életük végéig életjáradékban is részesülnek, ennek összegét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az évi átlagkeresethez igazítja. Az olimpiai aranyérmesek esetében ez bruttó 418 ezer forintot jelent, az ezüstérmesek ennek a hetven százalékát, a bronzérmesek pedig az ötven százalékát kapják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.