Van egy rossz hírünk a migréneseknek, hiánycikk lett az egyik gyógyszer

Érdemes megpróbálni helyettesítőt kérni a gyógyszerésztől.

Forrás: Pénzcentrum2024. 07. 12. 13:12
kapszula, gyógyszer,antibiotikum,tabletta
illusztráció Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiánycikk lett a Cinie fájdalomcsillapító, amelyet jellemzően migrénes fejfájás ellen szoktak alkalmazni – szúrta ki a Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisában. 

A gyógyszernek két kiszerelése van forgalomban, az 50 mg-os már május óta nem kapható, a 100 mg-os pedig június 25-től hiánycikk. Ennek indoklása gyártási probléma, azonban ennél pontosabbat nem igazán lehet tudni.

A portál azt írja, „hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma” miatt vált hiánycikké a hatszemes 50 mg-os Cinie még májusban, a hiány tervezett vége július 15., ami jövő hétfőn lesz. Közben azonban hiánycikk lett a gyógyszer másik kiszerelése is, a szintén hatszemes 100 milligrammos Cinie, amelyet június 25-én jeleztek a gyógyszerhatóságnak. A hiány oka ebben az esetben is gyártási gond. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy így tudják-e tartani az 50 mg-os kiszerelés hiányának tervezett végét.

A Cinie jellemzően migrénes fájdalom csillapítására szolgál. A Cinie összehúzza a kitágult vérereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást. Ez kissé kellemetlen lehet a felhasználóknak a hőség idején, ugyanis a Webbeteg azt írja, a nyári meleg időjárás idején az egyébként fejfájásbetegségben nem szenvedőknél is gyakrabban jelentkezik fejfájás. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén 7,5 százalékkal nő a heveny fejfájás kialakulásának esélye. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.