Megvan, mennyivel emelkedhet a nyugdíjak összege jövőre

Százalékban és forintosítva is kiszámolták.

Forrás: Portfolio2024. 08. 30. 15:41
nyugdíj, nyugdíjas, újság
illusztráció Fotó: Pexels Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először közölt a kormány hivatalosan új inflációs becslést 2025-re, ami jó kiindulási alap ahhoz, hogy a nyugdíjasok megismerjék a 2025-ben várható nyugdíjemelés mértékét – írja a Portfólió.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis az Inforádióban csütörtökön azt mondta, idén 3,7 százalékos inflációval számolnak, jövőre 3,2 százalékkal, és hozzáfűzte, ehhez jóval moderáltabb kamatpálya tartozhat.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy a kormány pár hónap alatt felülvizsgálta és frissítette inflációs várakozását. A tavasszal publikált konvergenciaprogramban ugyanis még 4,2 százalékos átlagos inflációt várt az idei évre, míg jövőre 3,6 százalékot. Számításaik szerint pár hónap alatt az idei átlagos inflációt 0,5 százalékponttal, a 2025-ös pénzromlás mértékét 0,4 százalékponttal vágják vissza. A kormány novemberben nyújtja be a költségvetést, addig nem kizárt, hogy változik a 3,2 százalékos prognózis.

Azonban a jelenlegi adatokat tekintve ez azt is jelenti, hogy januárban a nyugdíjasok ekkora – azaz 3,2 százalék – nyugdíjemelést kaphatnak, ami számosítva azt jelenti, hogy 2025 januárjában

7400 forintnyi pluszjövedelemben részesülnek.

A helyzet ugyanis az, hogy az öregségi nyugdíj átlaga 231 ezer forint volt 2024-ben, amely ha a 3,2 százalékos inflációval növekedik, akkor az átlagnyugdíj összege 2025-ben 238 400 forint körül alakulhat.

Ez egész évben 89 ezer forintnyi pluszjuttatást jelent.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.