Új taktikát alkalmaztak idén a bérlők a lakáspiacon

Elmaradt a szokásos roham, de idén is felpörög majd a piac.

Forrás: Világgazdaság2024. 08. 22. 19:06
Budapest, 2023. szeptember 22.
Pánelházak erkélyei Budapesten, a VIII. kerületi Józsefvárosban.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott a lakásbérleti díjak szintje a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése óta, mivel elmaradt a szokásos roham. Hamarosan azonban megjelennek majd a piacon a kollégiumból kiszorult diákok és azok is, akik eddig kivárásra játszottak, a kereslet tehát késleltetve, de idén is felpörög majd, vagyis elkezdődik az albérletkeresés főszezonjának utolsó üteme – írja a Világgazdaság.

Budapesten 250 ezer forintos átlagos bérleti díjak várják a diákokat, akik közül egyre többen igyekeznek közösen, költséghatékonyan lakhatási megoldást találni. A több diák által bérelt lakásokért ugyanis jellemzően nem kell fejenként 185 ezer forintot fizetni, annyit, amennyit ma egy átlagos fővárosi garzonért kérnek havonta.

 

Új taktikát alkalmaztak idén a bérlők

Idén nem látszik az az óriási roham a keresletben a ponthatár kihirdetése utáni hetekben, ami szokott lenni, és amire minden bérbeadó vár.

A telefonos érdeklődések száma 2-4 ezerrel elmarad az ilyenkor szokásostól

– összegezte az albérleti főszezon végén a tapasztalatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A szakértő szerint arra lehet számítani, hogy elcsúsztatva, napokon belül élénkülni fog a kereslet, megjelennek ugyanis a kollégiumból kiszorult diákok és azok is, akik most váltanak majd bérleményt. A magas árak kivárásra és gondolkodásra késztetik a diákokat is, sokan rájöttek, hogy nem érdemes kapkodni és lefoglalni, kifizetni előre az első szóba jöhető lakás bérleti díját több hónapra.

 

Több százezret lehet spórolni

Aki jól taktikázik, kivár és nem a főszezonban akar lakást találni, az évente több százezer forintot spórolhat egy olcsóbb, jó lakással. Azonban mostanság kezdenek majd megjelenni majd a taktikázók is a keresleti oldalon. Mivel a szokásostól eltérően idén többen játszottak kivárásra ezért 

bár az idei albérletkeresési főszezon nem indult olyan intenzíven, mint szokott, de valószínűleg tovább fog tartani.

A vidéki nagy egyetemvárosokban jobb eséllyel jutnak kollégiumi férőhelyhez a diákok, mint Budapesten, és ezekben a városokban előre tervezni is jobban lehet, mivel a fővárosban több százezer diák tanul a különböző intézményekben, miközben Budapest a fő munkaerőpiaci célpont is egyben.

Azonban Budapest vízfejűsége nem olyan látványos már, mint korábban,

a 250 ezres fővárosi átlagos albérletárak mögött szorosan következnek a vidéki városok, 

mint például Debrecen 220-230 ezer forintos havi bérleti díjjal, de Győr és Veszprém is drága már. A vidéki ipari beruházások, a debreceni és szegedi gyárépítések hatására dinamikus az ingatlanok felértékelődése, ezzel jobban zárult az olló főváros és vidéki nagyvárosok között.

 

Nem lesznek olcsóbbak a bérleti díjak

Az eladó és kiadó lakások bérleti díját a kereslet-kínálat egyensúlya, az ingatlanállomány nagysága határozza meg – mutatott rá Balogh László.

  • A kiadó lakások mintegy 80 százaléka Budapesten és az egyetemi városokban, ezen belül összességében a 60 százaléka a fővárosban van.
  • Az árakat egyelőre féken tartja az, hogy a kiadó lakások kínálata annak ellenére növekedni tudott, hogy az ingatlanpiac nem volt befektetési célpont az utóbbi időszakban.
  • Az átlagos bérleti díjak 2022 nyarán érték el a Covid előtti szintet, és azóta is fokozatosan emelkednek.

Bár a főszezon végével csökken majd a kereslet, ez nem fogja kifejezetten az árak csökkenését elhozni, mivel a bérlésre kínált albérletek száma is kevesebb lehet, mivel aki teheti a mostani időszakban akarja kiadni a lakását.

Leggyorsabban a kis alapterületű és a több személynek is ideális nagy alapterületű, többszobás lakások találnak bérlőre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.