Határozott fellépést vár hazánk Brüsszeltől az aránytalanul magas piaci áramárak terén

Gyürk András szerint a folyamat Brüsszel elhibázott szakpolitikai döntéseinek eredménye.

2024. 09. 13. 16:10
áram
Illusztráció Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron több közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország piaci áram árai jelentősen emelkedtek, és tartósan jóval meghaladták más európai régiók villamosenergia-árait. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ennek kapcsán hangsúlyozta: 

Elfogadhatatlan, hogy a rossz brüsszeli szabályozás és a regionális áramhálózati fejlesztések elégtelen uniós pénzügyi támogatása miatt ilyen helyzet alakulhatott ki. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz.

A képviselő rámutatott arra, hogy 2024 májusa és szeptembere között több közép- és kelet-európai országban a piaci áramárak drasztikusan emelkedtek. 

– Továbbá nyáron a régiónkban tapasztalt villamosenergia-árak aránytalanul magasak voltak a többi uniós országhoz képest. Ez a különbözet aláássa a gazdasági versenyképességet és a polgárok jólétét. A folyamat Brüsszel elhibázott szakpolitikai döntéseinek eredménye, amelyeken sürgősen változtatnia kell. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz – jelentette ki a fideszes politikus. 

Hangsúlyozta: egyrészt egyértelmű vállalást várnak Brüsszeltől az elengedhetetlen regionális áramhálózati fejlesztések uniós finanszírozására. Emellett a bürokraták nem hozhatnak további korlátozó intézkedéseket az erőművekkel kapcsolatban. 

Stabil áramellátásra és fejlett villamosenergia-hálózatokra van szükség a hasonló helyzetek megszüntetéséhez 

– húzta alá a magyar EP-képviselő. Az energiaellátás stabilitása és megfizethetősége a társadalmi jólét és a gazdasági versenyképesség alappillérei. – Ezért lépünk fel, a magyar érdek mentén, a rossz szabályozások ellen és állunk ki a rezsicsökkentés mellett minden brüsszeli támadás ellenére – fogalmazott Gyürk András.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.