Európában a magyar családok fizetik a legalacsonyabb villany- és gázszámlát

Ennek ellenére a baloldali politikusok a bevezetése óta eltelt tizenkét évben folyamatosan támadják és meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést.

2024. 09. 06. 13:05
Brüsszel szerint a rezsicsökkentés kivezetése az egyik legjobb mód az államadósság csökkentésére - idehaza ezt a legtöbben másként gondolják
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 augusztusában is a magyar családok kapták Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát – írja Facebook-posztjában Németh Szilárd kormánybiztos.

Az összehasonlítás az úgynevezett végfelhasználói árakon alapul, amit a fogyasztók kifizetnek, amely tartalmazza az energiadíjat, a rárakódó adókat, így az energiaadót, az áfát, illetve a rendszerhasználati díjat (RHD) is. Ezek alapján sikeres lett a 2022. augusztus 1-jén bevezetett kormányzati rezsivédelmi döntés – értékelt a kormánybiztos. 

Az intézkedésekkel a kormány sikeresen megvédte a magyar családokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, energiaár-robbanás veszélyes hatásaitól. A magyar háztartások az elmúlt két évben is Európa legbiztonságosabb és legolcsóbb energiaellátásában részesültek a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Vásárlóerő-paritáson is Európa legjobbjai közé tartozik Magyarország – írja Német Szilárd.

A magyar háztartásoknak nem kötelező a rezsicsökkentést (az ún. egyetemes szolgáltatást) igénybe venni. Szabadon választható az úgynevezett piaci alapú szolgáltatás is, amelyre eddig senki sem váltott a négymillió háztartásból. A kormánybiztos felidézte, hogy ennek ellenére a baloldali politikusok a bevezetése óta eltelt tizenkét évben folyamatosan támadják és meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést.

Az elemzést az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal által közösen megbízott cég, a finn VaasaETT végzi el minden hónapban – zárta bejegyzését Németh Szilárd.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, a magyar háztartások energiaköltségeinek rendelkezésre álló jövedelmekhez viszonyított arányát az unió tagállamaiban is vizsgálta a statisztikai hivatal. Az elemzésből kiderül, hogy 2022-ben a legmagasabb érték Szlovákiában (7,7 százalék), míg a legalacsonyabb Luxemburgban (1,9) volt mérhető. Hazánk a 3,3 százalékos részarányával a hatodik legalacsonyabb értékkel szerepel az uniós rangsorban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.