Fontos határidő közeleg, figyelmeztetett a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) levélben értesíti azokat, akik az online számlaadataik, az online pénztárgépadataik és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) küldött adatok alapján érintettek lehetnek.

Forrás: NAV2024. 10. 14. 16:44
adóhivatal, NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Illusztráció Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmazása, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint bizonyos esetekben a „hop on, hop off” buszos városnéző szolgáltatás után kell fizetni. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke pedig 4 százalék.

A hozzájárulást a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek 2024. október 21-ig a 24TFEJLH-nyomtatványon kell bevallani, amely elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) és az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is. A benyújtáshoz hasznos segítség érhető el a nyomtatvány kitöltési útmutatójában. A befizetés határideje is október 21., a hozzájárulást a 10032000-01079122 számlaszámra, a 310-es adónemkódra kell megfizetni.

A bevallást és a befizetést sem érdemes halogatni: a mulasztók bírságra, a késők pedig késedelmi pótlékra számíthatnak. A NAV revizorai a helyszíni ellenőrzéseken a számla- és nyugtaadás, valamint az online pénztárgépek használata mellett a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is vizsgálják – közölte a honlapján a hivatal. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.