A baloldalnak a családi pótlék jelenti a családtámogatást

Újfent kiviláglott a baloldal és a kormánypártok ideológiai különbözősége a családok támogatásában. Miközben Orbán Viktor kormánya 2010-hez viszonyítva a két és félszeresét, a GDP 4,5 százalékának megfelelő összeget költ a családokra, a DK-s Arató Gergely szerint mégis „elfeledkezett” a családokról. A bőkezű családtámogatások ismeretében meghökkentő állítást a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára azzal támasztotta alá, hogy a kormány nem emelte a családi pótlékot.

2020. 10. 26. 19:01
null
Sokrétű támogatások segítik a gyerekeseket ma Magyarországon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családközpontú szemléletnek köszönhetően 2010-től kezdve rendkívül sokrétű, célzott és rugalmas családtámogatási rendszert építettünk fel – közölte Zsigó Róbert, Novák Katalin családügyi miniszter parlamenti államtitkára a minap egy országgyűlési írásbeli kérdésre válaszolva. Arató Gergely (DK) ezt megelőzően azt írta:

a dübörgő gazdaság és a jobban teljesítő Magyarország több mint tíz év alatt elfeledkezett a családokról. A jelenlegi bőkezű családtámogatási rendszer ismeretében legalábbis megmosolyogtató állítást a Gyurcsány-kormány korábbi államtitkára mindössze azzal indokolta, hogy a családi pótlékot legutóbb a baloldali kabinet idején emelték.

– A kormány a magyar családok véleményét tiszteletben tartva továbbra is munkára ösztönző aktív támogatásokra kíván nagyobb hangsúlyt helyezni – mutatott rá válaszában Zsigó Róbert, emlékeztetve, hogy a családokról szóló nemzeti konzultációban ezzel az elgondolással a kitöltők 97,5 százaléka értett egyet. Hozzátette, a segélyezés kiterjesztése helyett különféle foglalkoztatáspolitikai eszközökkel – adókedvezmények, munkahelyteremtési programok, képzések és átképzések – támogatják, hogy minél többeknek legyen munkája.

Sokrétű támogatások segítik ma a gyerekeseket Magyarországon
Fotó: Mirkó István

A családokért felelős parlamenti államtitkár megjegyezte, a jelenlegi komplex családtámogatási rendszerben nemcsak az alanyi jogon járó támogatásokban (családi pótlék, gyes, gyet, anyasági támogatás) részesülhetnek a családok, hanem igénybe vehetők a társadalombiztosítási jogviszonyból származó ellátások, így a csed vagy a gyed, továbbá olyan, rászorultságtól függő juttatások, mint amilyen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. – Ezen felül a családok érvényesíthetnek adó- és járulékkedvezményeket, illetőleg a gyermekvállalással és gyermekneveléssel összefüggésben számos más kedvezmény (például ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés, ingyenes tankönyv, csok, diákhitel-tartozás csökkentése vagy elengedése, illetve jelzáloghitel elengedése gyermekvállalás esetén) is megilletheti őket – fejtette ki Zsigó Róbert, aki szerint a sokrétű támogatási rendszer egészéből nem lehet kiragadni a családi pótlékot. Az államtitkár leszögezte, hogy – ellentétben a baloldali kormányok politikájával –

a polgári kormány a családoktól egyetlen forintot sem vett el, meglévő támogatást csak megtartott vagy bővített, ráadásul folyamatosan újabbakat és újabbakat hozott létre melléjük.

Zsigó Róbert emlékeztetett rá, hogy 2010 óta csaknem két és félszeresére emelték a családok támogatását, ami arányaiban egész Európában az egyik legtöbb, a GDP 4,5 százaléka.

A költségvetésben jövőre 2295 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására, ami 1335 milliárddal több, mint amennyi 2010-ben volt.

A következő időszak céljai közül Zsigó Róbert az új otthonteremtési programot, a családvédelmi intézkedések bővítését emelte ki, és azt, hogy folytatják a munkát a speciális, érzékeny élethelyzetű családok megerősítéséért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.