Fellélegezhetnek a válság sújtotta ágazatok

Örömteli fogadtatásra lelt az érintett szektorokban, hogy a miniszterelnök olyan gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be, amelyek a járványra legsérülékenyebben reagáló turizmus, vendéglátás, szórakoztatás, taxizás területein segítik a piacot a túlélésben és a munkavállalói kör megtartásában – derült ki lapunk körképéből. A szakszervezetek szerint előremutató, hogy a kormány nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel kezeli a válságot. A vállalkozói, munkaadói szervezetek is üdvözölték a járulékkönnyítést.

Nagy Kristóf-Thurzó Katalin
2020. 03. 19. 5:45
null
A taxisoknak nem kell átalányadót fizetniük június végéig Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jó híreket kaptak a nemzetgazdaság szereplői és a magánszemélyek: a hiteltörlesztések felfüggesztése mellett a munkaerőpiac helyzetét könnyítő munkahelyvédelmi intézkedésekről is döntött a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte azokat a szektorokat, amelyek különösen sérülékenyen reagáltak a koronavírus miatti váratlan piaci összeomlásra, így például a vendéglátás, a turizmus, a szórakoztatóipar, a taxi-, a sport- és a kulturális szolgáltatás területét. Ezekben június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén elengedik június 30-ig. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke lapunknak jelezte: rögtön a bejelentés után rengeteg visszajelzés érkezett hozzájuk az ország minden szegletéből, miszerint a vállalkozók örömmel fogadták a kormány gyors intézkedését az adók könnyítéséről és a moratórium bevezetéséről. Jú­nius 30-ig elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Erre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke megkeresésünkre úgy reagált: örülnek és köszönik, hogy a kormány ilyen gyorsan reagált a járvány miatt jelentkező súlyos piaci válságra. Flesch Tamás úgy fogalmazott: minden érintett fellélegezhet, nagy lépés történt a munkahelyek megmentéséért, most a cégek elkezdhetnek számolni és sorra venni a következő teendőket, amikre még szükség van a turizmus megmentése érdekében. Hasonlóképp vélekedik Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is, aki szerint most, amikor a piacnak alig van bevétele, ez fontos lépés volt. – Rengeteg alkalmazott már most is szabadságon van, így esetükben is könnyebbé váltak a fizetnivalók. A járulékkedvezmény segít megmenteni a munkahelyeket – fogalmazott az elnök.

A taxisoknak nem kell átalányadót fizetniük június végéig

Döntöttek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. – Gyorsan lépett a kormány azon gazdasági szereplők megsegítésére, akik egyik napról a másikra válságos helyzetbe kerültek – hangsúlyozta megkeresésünkre a két legnagyobb munkaadói érdekképviselet. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az élőmunkára rakódó átmeneti tehercsökkentést emelte ki, amelyet érdemes lenne kiterjeszteni a kis- és középvállalkozói szektor egészére. Hasonlóképp vélekedik Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke is, aki szerint ezek az intézkedések első lépésnek, gyors válságkezelésnek tekinthetők, és valóban szükséges lehet kiterjeszteni azokat ideiglenesen más ágazatokra, szereplőkre is.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint üdvözölendő, hogy a korábbi, balliberális kormányokkal ellentétben a jelenlegi kormány nem a lakosságot sanyargatja, nem megszorításokkal, hanem könnyítésekkel válaszol a krízisre. A Liga Szakszervezetek is üdvözli a legújabb lépéseket. Mészáros Melinda, a konföderáció elnöke szerint a munkavállalói elvonások csökkenésével – változatlan havi bér mellett – nő az alkalmazottak nettó keresete. A kölcsönök törlesztőrészlet-fizetésének felfüggesztése pedig abban az esetben is érdemi segítséget nyújt a munkavállalóknak és a lakosságnak, ha elhúzódik a válság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.