Könnyebb lehet az iskolatáska

A felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szerint 2020-tól a nyelvvizsga elengedhetetlen feltétele lesz a felsőoktatási jelentkezésnek.

2019. 02. 18. 5:45
null
A felvételi eredményekkel azt is megtudjuk, elköteleződnek-e a szülők a tanulmányok finanszirozására Fotó: Mirkó István

A felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szerint 2020-tól a nyelvvizsga elengedhetetlen feltétele lesz a felsőoktatási jelentkezésnek.

Az öngondoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet az OTP annak kapcsán, hogy a felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szerint 2020-tól a nyelvvizsga elengedhetetlen feltétele lesz a felsőoktatási jelentkezésnek. Ez, illetve önmagában a továbbtanulás komoly anyagi felelősséggel is jár a családok számára, amelyre a szakértők szerint érdemes lehet jó előre felkészülni.

Tegnap járt le a határidő azon szülők számára, akiknek a gyermeke főiskolán vagy egyetemen tanul tovább, mivel vasárnapig lehetett jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. A továbbtanulásnak ára van, ezért pénzügyi szakemberek szerint a családoknak érdemes anyagilag is felkészülniük az évekre szóló elköteleződésre.

2020-tól szigorodik a felvételi eljárás: alapképzésre, osztatlan képzésre csak azt a jelentkezőt fogadhatják be az iskolák, aki legalább egy középfokú, komplex nyelvvizsgával rendelkezik. Ezzel a nyelvvizsga már nemcsak a diploma megszerzésének, hanem a felsőfokú tanulmányok megkezdésének is megkerülhetetlen feltétele lesz.

A felvételi eredményekkel azt is megtudjuk, elköteleződnek-e a szülők a tanulmányok finanszirozására
Fotó: Mirkó István

– Ma a középiskolások nyelvtudásában területileg nagyok a különbségek. Annak, aki teljesen kezdő szintről sajátít el egy nyelvet, legalább 480 órányi nyelvoktatásra van szüksége a stabil nyelvtudás eléréséhez – mondta el tapasztalatait Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Rámutatott: egy 45 perces, 4-8 fős csoportos nyelvóra ára átlagosan 1000-1500 forint, míg egy hatvanperces magánóra átlagosan 4-5000 forintért érhető el. Így egy már nyelvet tanuló fiatal kiscsoportos felkészülése a kisebb óradíjjal számolva is elérheti a 240 ezer forintot.

Jellemző a magyar családokban, hogy különösen fontosnak tartják a gyerekek továbbtanulásának támogatását. Az Öngondoskodási indexből azt látjuk, hogy a kiadásokra való hatékony felkészülés még kihívást jelent nekik – közölte Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója. Mint mondta, azért nem mindig egyszerű a feladat, mert mielőtt kiválasztjuk a megtakarítási formát, figyelembe kell venni a rendelkezésre álló összeget, a célt és az időtávot is.

A tapasztalatok szerint a továbbtanulás kapcsán 3-4 éves időtávban gondolkodnak a szülők, melyre ha szakértői segítséggel előre felkészülnek, kiszámolhatják, időben hogy alakulnak a háztartás anyagi körülményei, illetve kiderülhet, hogy egyáltalán összegyűjthető-e a gyerekek támogatására szánt összeg a család jelenlegi megtakarítási szokásai mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.