Megint változnak a vásárlási szokások

A kereskedelem villámgyorsan felkészült a mától érvényes új, idősávos vásárlási rendre, amely a 65 év alattiaktól igényel nagyobb alkalmazkodást a mindennapokban, miközben az idősebbeket sem menti fel az alól, hogy továbbra is megfontolják az üzletek látogatását. Az intézkedés időben igazodik a november végétől felpörgő karácsonyi bevásárlások tempósabb szakaszához, a szigorításokhoz szokott bolti dolgozók szerint ugyanakkor lehetnek érdekes helyzetek, például a maszkos vásárló korának ellenőrzésekor.

2020. 11. 24. 5:45
null
20200508 Budapest Koronavírus-járvány idején csak maszkban lehet vásárolni a boltokban. Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a kereskedő nem igazoltathat, a maszk levétele pedig szigorúan tilos az üzletekben, újabb ellenőrzési praktikákra lehet szükségük a boltosoknak, akik mától a 65 év felettiek védelmére elrendelt idősávos korlátozással működtetik a 19 óráig nyitva tartó üzleteket.

Nem igazoltat a boltos

– Tavaszhoz képest három helyett két órán át ad kizárólagosságot a 65 év felettieknek a mától érvényes, idősávos vásárlási rend, akik ezen kívül, a teljes nyitvatartás alatt is felkereshetik az alaptermékeket kínáló boltokat, ahol a rendelkezést alkalmazni kell – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György közölte: az áruházak mára élesítették az új rendszert, ami villámgyors felkészülést igényelt. Mint mondta, az idősáv bevezetése nemcsak azt jelenti, hogy újra kellett feliratozni az üzleteket, és átszabni a vevők tájékoztatását, hanem a napi munkaszervezésben, árurendelésben is igazodni kellett a hétköznaponként 9–11, hétvégén 8–10 óra között változó fogyasztói igényekhez.

– A maszkviselés mellett ekkor azt is nézni kell, hogy a megengedett korosztály lépett-e be a boltba. A kereskedelmi szereplők hozzászoktak a szigorúbb előírások szerinti ellenőrzési kötelezettséghez: korábban csak a maszkviselés, később a 19 órás záróra betartása is belépett ebbe a körbe. A maszkban érkező vevőnél ugyanakkor lehetnek olyan esetek, amikor nehezebb lesz ellenőrizni a korát, mivel a boltosnak nincsen joga az igazoltatáshoz, gyanú esetén legfeljebb kérdezhet, illetve udvariasan kérhet arra, hogy a vevő igazolja magát, nehezebb esetben jelzi, hogy a rendőrség segítségét kérheti az azonosításhoz – mondta Vámos György. Kiemelte:

minden járványvédelmi intézkedés csak akkor lehet sikeres, ha a vásárlók továbbra is együttműködnek, ami a tapasztalatok szerint a maszkviselés és a korai záróra kapcsán többségében jellemző.

Megmenekülnek az iparcikkesek

– Most a fiatalabbak részéről kell a támogatás. Kérjük a vásárlókat, segítsenek abban, hogy az idősáv ne hatósági kérdés legyen, hanem a józan belátáson és az együttműködésen múljon. Abban is bízunk, hogy a 65 év feletti vevők nagyobb része kihasználja a kijelölt időszakot, mivel a délutánok zsúfoltabbak, ezért eleve biztonságosabb, kényelmesebb a délelőtti időszak az üzletekben – jegyezte meg a főtitkár, aki szerint a kormányfő a döntést éppen időben, egy hónappal karácsony előtt hozta meg.

– November utolsó hetében már érezhető az ajándékvásárlások beindulása, a várható élénkebb forgalomban így nagyobb védelemhez jutnak az idősebb fogyasztók

– összegezte.

– A tavaszi háromórás idősávnál kedvezőbb a kétórás szűkítés, amit már akkor is javasoltunk a döntéshozóknak, ráadásul egyezik az idősek igényeivel – ezt már a hazai láncokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta. Neubauer Katalin kifejtette: megkönnyebbülésre ad okot az érintett, főként kkv-kból álló vállalkozói körnek, hogy az iparcikket kínáló üzleteket nem korlátozza az idősáv, vagyis az ajándékboltok, a ruha-, cipő-, bútor- és játéküzletek, könyv- vagy műszakicikk-kereskedők továbbra is zavartalanul vehetnek részt az ünnepi kereslet kiszolgálásában. – Bízunk abban, hogy az új idősávval karácsonyig már elegendők lesznek a védelmi intézkedések a kereskedelemben – fogalmazott Neubauer Katalin.

Versenyfutás a friss áruért

– Az idősek csak magukra tudnak vigyázni, vagyis mivel továbbra is egész nap lehetőségük van a bevásárlásra, oda kell figyeljenek, hogy elkerüljék a tömeget. Emellett mindenkinek tanácsos ügyelnie a megfelelő távolság betartására – fogalmazott megkeresésünkre Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke jelezte: december közeledtével már érezhetően sűrűbb a napi forgalom. Ezért várható, hogy kora reggeltől 9 óráig, illetve hétvégén 8-ig, a nyitás utáni időszakban a forgalmasabb bevásárlóhelyeken tumultus alakul ki, mivel a 65 év alattiaknak engedélyezett reggeli szakaszban megjelennek majd azok az idősebbek is, akik nem akarják kivárni, hogy csak a számukra kijelölt idősávban jussanak hozzá a friss pékáruhoz, alapanyagokhoz.

Tavaly sem volt könnyű az ünnepi bevásárlás, idén lehetnek feszültebb helyzetek – Fotó: MTI/Oláh Tibor

– Tavasszal is sérelmezték az idősebb vásárlók, hogy ki kell várniuk az idősáv kilencórás kezdetét, ami csökkenti az esélyeiket, hogy friss, szép áruhoz jussanak, mert addigra a korán vásárlók kiválogatják az áru javát. Reméljük, hogy a nagyon telített napszakokban – amikor a többieknek is engedélyezett a vásárlás – megfontolják, fontos-e a bolti látogatás – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

Jelezte:

a felfokozott adventi szezon alatt a legforgalmasabb bevásárlónapon, szombaton is lehetnek feszült helyzetek.

Azért is, mert a 19 órai zárás bevezetése óta megfigyelték, hogy hétköznaponként 17 órától sűrűsödik az élelmiszerüzletek látogatottsága, mivel a munkából hazatérők esténként két-három órával rövidebb ideig szerezhetik be a vacsorának valót. – Megfontolandó lehet, hogy hétvégén is a 9 órától kezdődő idősávra álljunk át, mert akkor reggelente több ideje marad az aktív korúaknak a nagyobb beszerzésekre, nem kellene nagy változás a fogyasztási szokásokban. Ezzel csökkenne a generációk közötti feszült szituációk esélye is – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy arra kérik a vevőket, törekedjenek a célirányos, egyszemélyes, gyors vásárlásokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.